Παρασκευή 26.04.2024
More

    Κορωνοϊός: Έχουν εξεταστεί 28 δείγματα στην Ελλάδα – Προσλήψεις σε εργαστήρια

    Τις τελευταίες ημέρες έχουν εξεταστεί 28 δείγματα για κορωνοϊό στην Ελλάδα, όπως έγινε σήμερα γνωστό.  

    Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ πιο ανησυχητική περίπτωση ήταν εκείνη ενός 63χρονου ασθενούς στο ΑΧΕΠΑ, του οποίου όμως οι εξετάσεις ήταν αρνητικές.

    Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε 200 προσλήψεις «εξπρές», μέσα στο επόμενο διάστημα, ώστε να καλυφθούν τα κενά προσωπικού στα εργαστήρια, στο πλαίσιο της θωράκισης της χώρας απέναντι στην υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού.

    Το προσωπικό θα στελεχώσει διάφορες μονάδες και φορείς. Πολλοί πολίτες έσπευσαν, τις προηγούμενες ημέρες, στα νοσοκομεία δηλώνοντας από μόνοι τους ότι έχουν ύποπτα συμπτώματα, γεγονός που ανάγκαζε τους υπευθύνους των νοσοκομείων να αποστέλλουν στο Ινστιτούτο Παστέρ τα δείγματα.

    Η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης με τον κορωνοϊό της Κίνας, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες. Όπως έγινε γνωστό, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των μέτρων στις πύλες εισόδου της χώρας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος, καθώς και η σύσταση επιτροπής για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ).

    Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού (ειδικοί εργαστηρίων), στα εργαστήρια και νοσοκομεία, στις «πύλες εισόδου», ζητώντας από τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

    ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται να έχουμε κρούσμα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες

    Από την πλευρά του ο εξουδιοδοτημένος επιστήμονας, που έχει οριστεί εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκτίμησε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας.

    «Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιηθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία «διασυνοριακή απειλή».   Κατά τον ίδιο, στα επιδημιολογικά εργαστήρια έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 28 «ψευτο-ύποπτα κρούσματα», όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία ήταν αρνητικά. Το Ινστιτούτο Παστέρ και το Εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι τα δύο εξουσιοδοτημένα εργαστήρια, που πραγματοποιούν εργαστηριακούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

    Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων «για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους».

    Οδηγίες του υπ. Υγείας για όσους ταξιδέψουν σε περιοχές που έχει αγγίξει η επιδημία:

    Το υπουργείο συνιστά την αποφυγή επαφής με ζώα – ζωντανά ή νεκρά – των αγορών ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης, πουλερικών και θαλασσινών. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

    Από τις αρχές ζητείται η αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού, θα πρέπει οι ασθενείς να ζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια. Για όσους επιστρέφουν από περιοχές με κρούσματα κρίσιμη περίοδος θεωρείται το πρώτο 14ήμερο. Αν στο διάστημα αυτό παρουσιάσουν πυρετό άνω ων 38 βαθμών Κελσίου ή άλλα συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια), θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε κάποιον γιατρό, αναβάλλοντας την επιστροφή τους.

    Σύμφωνα με πολλούς από τους κορυφαίους επιστήμονες στα λοιμώδη νοσήματα, ο νέος κορωνοϊός είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί σε πανδημία. Μια πανδημία- μια συνεχιζόμενη επιδημία σε δύο ή περισσότερες ηπείρους- θα έχει παγκόσμιες συνέπειες, παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και την καραντίνα που έχουν επιβάλει πέρα από την Κίνα και αρκετές άλλες χώρες.

    Ακόμη οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κορωνοϊός, οπότε υπάρχει αβεβαιότητα για το πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει μία πανδημία. Όμως, ενισχύεται η γενική παραδοχή ότι μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ