Κυριακή 27.11.2022
More

  Κόβουν την ενίσχυση στον Περιφερειακό Τύπο

  Μία δυσάρεστη έκπληξη φέρνει το τέλος της χρονιάς για τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο της χώρας.

  Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν προβλέπεται η υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου της ελληνικής περιφέρειας, πρόγραμμα που φαίνεται ότι συμπαρασύρεται με την αναβολή του προγράμματος για τον αθηναϊκό Τύπο.

  Η κυβέρνηση χωρίς να έχει δώσει δημόσιες εξηγήσεις, επιλέγει για τον Τύπο της περιφέρειας τη σιωπή, ενώ παραπέμπει για τη νέα χρονιά το πρόγραμμα για τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες της Αθήνας στο οποίο παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες σε σχέση με τις προβλέψεις της σχετικής εγκυκλίου. Κι αυτό ενώ οι εφημερίδες της περιφέρειας τηρούν πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα και τις προβλέψεις του νόμου για τη λειτουργία τους και έχουν διάφανη παρουσία στην τοπική κοινωνία.

  Άλλωστε, η Πολιτεία ειδικά για τον περιφερειακό Τύπο έχει προβλέψει την ισχύ σχετικού Μητρώου εφημερίδων εδώ και πολλά χρόνια, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εφημερίδες που τηρούν τις νομικές προβλέψεις λειτουργίας (κυκλοφορία, ελάχιστο προσωπικό κλπ), οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα για την επιλογή τους από το κράτος.

  Αντίθετα, είναι η Πολιτεία η ίδια που προχώρησε στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τις εφημερίδες της επαρχίας, ακριβώς για να ενισχυθούν ώστε να συνεχίσουν να επιτελούν τον κρίσιμο και ειδικό ρόλο που έχουν για το αγαθό της ενημέρωσης σε κάθε γωνιά της χώρας.

  Ο εκδοτικές επιχειρήσεις της περιφέρειας που άντεξαν τα σκληρά χρόνια της κρίσης και που δεν είχαν ποτέ ουσιαστική και αναλογική πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση παρά τα όσα έχουν υποσχεθεί κατά καιρούς οι κυβερνήσεις, είναι ανάστατες και περιμένουν από την κυβέρνηση να δώσει διέξοδο στο δίκαιο και νομικά κατοχυρωμένο αίτημά τους για ενίσχυση ώστε να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους στο κρίσιμο πεδίο της ενημέρωσης και του πλουραλισμού.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ