Κυριακή 20.06.2021
More

  Λινού: Εξαιρετικά χρήσιμη η διπλή μάσκα

  Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για το lockdown

  Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με έμφαση στην Αττική, θα συζητηθεί σήμερα από τους λοιμωξιολόγους, που αναμένεται να καταλήξουν στην εισήγησή τους προς την κυβέρνηση, για το αν θα υπάρχουν νέα μέτρα ή χαλάρωση του lockdown.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική επιδίωξη των ειδικών αλλά και των αρχών, είναι η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ. Σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ, παρουσιάζουν στην Αττική εξαιρετικά υψηλή πληρότητα, αφού πλησιάζει το 90%.

  Εκτιμάται, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η πτώση των νέων κρουσμάτων, συνεπώς και η μείωση των εισαγωγών τόσο στις εντατικές όσο και στις απλές κλίνες covid. Ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι είναι αρκετά συγκρατημένοι ως προς τα επόμενα βήματα σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά της πανδημίας στη χώρα.

  Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρεται να δέχεται πιέσεις από κλάδους της οικονομίας που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα λόγω του lockdown.

  Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, σε δηλώσεις της στο Open Tv, αναφέρθηκε στο lockdown και στο κατά πόσο βοήθησε η επιβολή του. «Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την επέκταση του ιού. Στο πρώτο lockdown απομονώναμε τους ασθενείς σε νοσοκομεία, αλλά τώρα, τους λέμε γυρίστε σπίτι και υπάρχει μετάδοση».

  «Είναι δύσκολος ο χειμώνας. Μέσα στο σπίτι και τους χώρους εργασίας μεταδίδεται πιο εύκολα ο ιός. Δεν μπορούμε να αερίζουμε συνέχεια, να έχουμε ανοιχτά με τέτοιες συνθήκες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο λοιπόν για το πώς θα περιορίσουμε τις επαφές μας. Ακόμα και στο ίδιο μας το σπίτι αν υποψιαστούμε κάτι».

  «Θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη» είπε αναφερόμενη στη διπλή μάσκα γιατί «δεν καταφέραμε να βάλουμε πιο πολλά δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς και να έχουμε λιγότερους επιβάτες. Εκεί, που δεν αερίζονται οι χώροι, όπως το μετρό, είναι μεγάλο το πρόβλημα. Μειώνει το ποσοστό μετάδοσης η διπλή μάσκα» τόνισε η κυρία Λινού.

  Όσον αφορά στον εμβολιασμό ξεκαθάρισε ότι «το εμβόλιο σώζει ζωές. Δυστυχώς έχουμε πολύ λίγα εμβόλια. Χρειάζεται προσοχή μην χάσουμε εμβόλια. Θα έπρεπε να υπάρχουν λίστες με επιλαχόντες έτσι ώστε να μην πηγαίνουν χαμένα τα εμβόλια».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ