Παρασκευή 14.05.2021
More

  Σύγκληση περιφερειακού συμβουλίου για τα απορρίμματα, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση

  Για να αναδειχθεί περαιτέρω το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

  «Η πρωτοβουλία της ΛΑ.ΣΥ.ΗΠΕΙΡΟΥ να αναδείξει το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο και την καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης των ΣΜΑ βρήκε ανταπόκριση στην πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με τις οποίες καταθέσαμε κοινό αίτημα σύγκλησης αυτοτελούς συνεδρίασης του Π.Σ. για το θέμα αυτό.

  Να σημειωθεί ότι ότι ενώ έχει ζητηθεί από την περιφερειακή αρχή, από τις 14 Ιανουαρίου 2021 η χορήγηση αντιγράφων:

  1) Της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης : «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (Α΄φάση)»

  2) Οποιασδήποτε πρόσθετης σύμβασης έχει τυχόν συναφθεί έκτοτε για την συμπλήρωση ή εξειδίκευση της ίδιας πράξης

  3) Των συμβάσεων των υποέργων που περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση, όπως και οποιουδήποτε συμπληρωματικού έργου τυχόν προέκυψε συμπληρωματικά

  4) Των πρακτικών της επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης

  5) Οποιαδήποτε απόφαση ή άλλο έγγραφο που αφορά στην τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση και τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών, ουδέποτε μας κατατέθηκαν.

  Επίσης, παρά το γεγονός ότι η ΛΑ.ΣΥ. ζήτησε να συζητηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, από την προηγούμενη Δευτέρα στο προεδρείο του Π.Σ., το αίτημα δεν κοινοποιήθηκε αμέσως στο σύνολο των περιφερειακών συμβούλων από το προεδρείο, ως όφειλε και  δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ. της 22ας Φεβρουαρίου 2021.

  Η μέχρι σήμερα -αν μη τι άλλο- “αδυναμία” κατάθεσης στοιχειωδών εγγράφων γύρω από ένα έργο, αλλά και η καθυστέρηση στην παράδοσή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, αποδεικνύουν περίτρανα το “νοικοκυριό” που έχει κάνει η Περιφέρεια στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

  Η άρνηση να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και η προσφυγή των παρατάξεων στις διατάξεις του άρθρου 10 του Πρότυπου κανονισμού (σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος είναι πλέον υποχρεωμένος να καλέσει σε συνεδρίαση με το θέμα), αποδεικνύει και πόσο “πολύ δυνατά το παλεύει” η Περιφέρεια.

  Η οικονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των Δήμων από τις καθυστερήσεις της Περιφέρειας για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, από τη σύμβαση ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ, αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια παλεύει για συμφέροντα των λίγων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τη διαχείριση των απορριμμάτων, ότι αυτούς και μόνο έχει κάνει νοικοκύρηδες.

  Η πλήρης ενημέρωση του λαού για όλες τις πλευρές που αφορούν την διαχείριση των «χρυσοφόρων» απορριμμάτων, προς όφελος ελάχιστων επιχειρηματιών με την συνδρομή της τοπικής διοίκησης που ακολουθεί πιστά την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική ιδιωτικοποίησης  της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποτελεί βασικό όρο της αμφισβήτησης και ανατροπής αυτών των πολιτικών επιλογών.»

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ