Πέμπτη 29.02.2024
More

  Μαγιορκίνης: Τις επόμενες εβδομάδες τα κρούσματα θα σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο

  «Εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα»

  Για εμφανή αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε σήμερα ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας μάλιστα πως αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

  «Τις επόμενες εβδομάδες η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο» ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της covid-19 στη χώρα από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε συνεχίζεται η μείωση που παρατηρείται στην τάση των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

  Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε σημαντικότατη επιδείνωση. «Εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 160% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Παράλληλα, όπως σημείωσε, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται υπερπενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων από τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

  Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, κάνοντας, ωστόσο, γνωστό πως μειώθηκε κατά 4% ο αριθμός των νοσηλευμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ επιδείνωση της τάξεως του 6% παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

  Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, αναμένεται να δούμε περισσότερους νοσούντες και σημαντικά μειωμένους θανάτους έναντι των προηγούμενων κυμάτων. Ωστόσο ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να αντιμετωπίσουν κίνδυνο νοσηλείας πολλαπλάσιο απ’ ότι οι εμβολιασμένοι.

  Για τη διαγνωστική αξία των διαγνωστικών τεστ, τα rapid θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και έναντι της Όμικρον.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ