Παρασκευή 14.06.2024
More

  «MyCoast»: «Βροχή» καταγγελιών – Έναρξη ελέγχων μετά τα τέλη Ιουνίου

  Στις 1.900 έχουν φτάσει πλέον οι καταγγελίες στην πλατφόρμα «myCoast» για παραβιάσεις στις παραλίες της χώρας όπως καταπατήσεις και παράνομα ομπρελοκαθίσματα. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ουσιώδεις, κάποιες όμως ίσως να έχουν δοκιμαστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Xαλκιδική.

  Η διαδικασία ελέγχου των καταγγελιών ωστόσο θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.

  Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων δημοπρασιών. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.

  Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, με το συνολικό αριθμό να αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

  Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων.

  Για πρώτη φορά φέτος, το ελεγκτικό έργο συνεπικουρείται από την νέα εφαρμογή υποβολής καταγγελιών από τους πολίτες «MyCoast», τη λήψη και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και την χρήση drones με έμφαση σε παραλίες υψηλής παραβατικότητας και χρήσης.

  Μέσω της εφαρμογής «MyCoast» οι πολίτες όχι μόνο μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης αλλά και να υποβάλλουν καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.

  Μέσω της εφαρμογής ήδη έχουν προσφύγει 1.900 πολίτες καταγγέλλοντας περιπτώσεις παραβάσεων σε παραλίες. Οι περιοχές που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Χαλκιδική.

  Μέσα στο καλοκαίρι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, θα είναι στοχευμένοι κυρίως σε σημεία στα οποία υπάρχουν αλλεπάλληλες καταγγελίες πολιτών, είτε επώνυμες είτε ανώνυμες, και θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ