Σάββατο 27.04.2024
More

    Νέες ρυθμίσεις για το ΣτΕ για «γρήγορες δίκες»

    Νέες ρυθμίσεις για το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με στόχο την ταχύτερη εκκαθάριση των υποθέσεων, εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

    Κατά τη διάρκεια του 6ου InvestGr Forum 2023 που διοργάνωσε η Public Affairs And Network στο Ωδείο Αθηνών, ανέφερε ότι με τη νέα ρύθμιση όλες οι υποθέσεις που θα εισάγονται στο ΣτΕ, θα χρεώνονται προσωπικά η κάθε μία σε συγκεκριμένο δικαστικό, ο οποίος και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους.

    «Οι υποθέσεις θα φθάνουν απολύτως έτοιμες προς εξέταση, είτε σε επίπεδο δικαστικού συμβουλίου είτε στο ακροατήριο, αν κρίνεται ότι είναι σοβαρές για να φθάσουν σε δίκη.

    Αν τυχόν  υπάρχουν κάποιες ελλείψεις στη δικογραφία θα καλείται ο διάδικος να τις συμπληρώσει», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, πρωτίστως στη διοικητική δικαιοσύνη.

    «Τον επιχειρηματικό κόσμο τον ενδιαφέρει παρά πολύ είτε πρόκειται για επενδύσεις από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό, να προχωρούν τα πράγματα γρήγορα, για τις επενδύσεις ή όταν πρόκειται για υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομική δραστηριότητα καθώς δεν πρέπει για αυτές τις υποθέσεις να συναντώνται πολλά εμπόδια».

    Στόχος των νέων ρυθμίσεων, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης,  θα είναι η έκδοση απόφασης τελεσίδικης (δηλαδή και από το εφετείο) μέσα σε 550 ημέρες.

    Επισημαίνεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 11.000 υποθέσεις, ενώ σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του Δικαστηρίου για το 2022, η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης της εκκρεμότητας έχει αποτελέσματα αλλά δεν επαρκεί.

    Αναφορικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποινική δίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε πως όλες οι ποινές πάνω από τρία χρόνια στο θα εκτίονται κι εκείνες που είναι από δύο έως τρία χρόνια θα εκτίονται μερικώς. Ενώ για την αναβολή, τόνισε ότι θα δίνεται μόνο μια φορά και για δεύτερη μόνον για λόγους υγείας και με χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο.

    Σχετικά με τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής (να συμφωνεί δηλαδή ο ποινικά ελεγχόμενος με τις εισαγγελικές αρχές την ενοχή του και την ποινή που θα του επιβληθεί), ο υπουργός ανέφερε, ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να προχωρήσει στο εξής και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, κάτι που ως σήμερα δεν ισχύει.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ