Δευτέρα 24.06.2024
More

  Με καλό μάτι βλέπουν τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ

  Δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία συγχώνευση των ΔΕΥΑ, Συνδέσμων και υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ολόκληρη τη χώρα η ΠΕΔ Ηπείρου

  Δεν είναι αντίθετη με τη δημιουργία συγχώνευση των ΔΕΥΑ, Συνδέσμων και υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης σε ολόκληρη τη χώρα η ΠΕΔ Ηπείρου, στηρίζοντας έτσι την εναλλακτική πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ. Μέχρι αυτή την ώρα, από τη μεριά της Κυβέρνησης δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για την επίσημη δημοσιοποίηση για το σχέδιο Νόμου, όμως σε ανάλογες περιπτώσεις πάντα υπάρχουν οι αντίστοιχοι… καλοθελητές όπως αυτό αποτυπώνεται από τη χθεσινή συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΔ. όταν ο ο Γεν. Γραμματέας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Γεώρ. Παπαδιώτης εμφανίστηκε με ένα προσχέδιο στα χέρια του, το οποίο –βάσει δικής του πληροφόρησης- διέρρευσε μέσω συνδικαλιστικών κύκλων στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ της χώρας.

  Αυτό που αξίζει προσοχής, είναι το τι προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να επιμείνει σε αυτό, που έχει ως ημερομηνία επίσης έναρξης λειτουργίας του νέου σχήματος την 1ηΙουλίου, ένα 20ήμερο δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές.

  Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η συγχώνευση των τεσσάρων ΔΕΥΑ στην Ήπειρο σε μία, στην οποία θα συγχωνευτούν τόσο οι ΔΕΥΑ όσο και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης – Αποχέτευσης που λειτουργούν, με την νέα έδρα να ορίζεται στα Ιωάννινα.

  Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ τόσο ο πρόεδρος Παν. Νταής, όσο και τα μέλη της διοίκησης συμφώνησαν πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ καλύπτει τη δεδομένη χρονική στιγμή και με γνωστά τα σημεία που έχουν διαρρεύσει, τις περισσότερες απαιτήσεις και ανάγκες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε περίπτωση εφαρμογής τους μπορούν να δώσουν λύσεις στα κορυφαία προβλήματα είτε αυτά αφορούν στη λειτουργία των υπερχρεωμένων ΔΕΥΑ και Συνδέσμων είτε προς την ορθολογικότερη λειτουργία τους.

  Την πρόταση της ΚΕΔΕ παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Νταής και με αυτήν συντάχθηκαν και οι δήμαρχοι – μέλη του Δ.Σ που τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων ο δήμαρχοςΖίτσαςΜιχ. Πλιάκος, ο δήμαρχος Πρέβεζας Νικ. Γεωργάκος, ο δήμαρχος Γεωρ. Καραϊσκάκη Περ.Μίγδος και ο δήμαρχος Αρταίων Χριστ. Σιαφάκας.

  Η ΚΕΔΕ προτείνει τη σύσταση μίας Κοινής Διαδημοτικής Υπηρεσίας σε επίπεδο Περιφερειών, με την έδρα όμως να βρίσκεται στην έδρα της μεγαλύτερης Περιφερειακής Ενότητας. Η υπηρεσία αυτή θα έχει την αρμοδιότητα της υποστήριξης στην ύδρευση και αποχέτευση αντίστοιχα δήμων που δεν έχουν ΔΕΥΑ ώστε να ανταποκρίνονται και στις ανάγκες της καθημερινότητας και στην υλοποίηση έργων. Προτείνονται επίσης τρία βασικά μέτρα που είναι η άρση της απαγόρευσης προσλήψεων από τις ΔΕΥΑ, η δυνατότητα χρηματοδότησής τους μέσω ΕΣΠΑ και επίσης μέσω κρατικών πόρων αλλά και η αξιοποίηση ιδίων πόρων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ