Πέμπτη 23.03.2023
More

  Νέο επίπεδο 3 για αποφοίτους Γυμνασίου

  Ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

  Στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής, δημόσιας διαβούλευσης (opengov.gr) αναμένεται το νομοσχέδιο του  υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης», με στόχο να  ψηφιστεί στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

  Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το νομοσχέδιο έρχεται να διορθώσει το άναρχο τοπίο που υπάρχει στην επαγγελματική εκπαίδευση, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανορθολογικό σχεδιασμό, παρωχημένους οδηγούς κατάρτισης, έλλειψη συσχέτισης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και δίχως δομές προσόντων επιπέδου 3 (μεταγυμνασιακό επίπεδο).

  «Στόχος μας, να καταστήσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση, από λύση ανάγκης για λίγους, συνειδητή επιλογή για πολλούς»,  τόνισε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας επίσης ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά στους μαθητές που επιλέγουν δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης (28%).

  «Το υπουργείο Παιδείας ήταν μέχρι σήμερα αποκομμένο από την οικονομική ζωή της χώρας. Με το νομοσχέδιο αυτό, το υπουργείο βάζει δίπλα του τους κοινωνικούς εταίρους και προχωρά μαζί τους», ανέφερε από τη μεριά του ο γενικός  γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης, Γιώργος Βούτσινος. Τόνισε, μάλιστα, ότι το εν λόγω  νομοσχέδιο «δεν είναι απλώς ένα προϊόν νομοθετικής επεξεργασίας, αλλά μελέτης ετών».

  Η βασική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, αφορά τα επίπεδα προσόντων 3, 4 και 5 και δη στη θεσμοθέτηση επιπέδου 3 στην Ελλάδα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.

  Προβλέπεται, λοιπόν, στο νομοσχέδιο η θεσμοθέτηση Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ), στις οποίες θα μπορούν να φοιτήσουν απόφοιτοι γυμνασίου. Η φοίτηση θα είναι διετής, με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Στο τέλος της φοίτησης, θα δίνεται σχετική πιστοποίηση.

  Μαζί με τις ΕΣΚ, προσόντα επιπέδου 3 (επίπεδο τεχνίτη) θα δίνονται και από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) μαθητείας του ΟΑΕΔ.

  Στο επίπεδο 4, εντάσσονται τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τα πρότυπα ΕΠΑΛ, καθώς επίσης και τα Λύκεια των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.). Στα πρότυπα ΕΠΑΛ, τα οποία θα ιδρυθούν, θα εισάγονται απόφοιτοι γυμνασίου με βάση τον βαθμό απολυτηρίου τους.

  Προσόντα επιπέδου 5 θα προσφέρουν τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση πειραματικών και θεματικών ΙΕΚ, με νέες ειδικότητες, καθώς επίσης και την εκπόνηση νέων οδηγών κατάρτισης. Όσο για το μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας, δίνεται έμφαση στην πρόβλεψη κανόνων στη μάθηση στο χώρο εργασίας και στην πιστοποίηση των αποφοίτων. Το νομοσχέδιο προτείνει κοινούς κανόνες και κοινή πιστοποίηση με τα ΙΕΚ και δυνατότητα δεύτερης ειδικότητας επιπέδου 5. Προβλέπονται επίσης αγγλόφωνα τμήματα, γραφεία σταδιοδρομίας και εξ αποστάσεως κατάρτιση.

  Αυτά εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΣΕΕΚ), το οποίο καθιερώνεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ