Παρασκευή 30.07.2021
More

  Νίκος Χαρδαλιάς για Πολιτική Προστασία: «Δεν βρήκαμε έτοιμο δρόμο, τον φτιάξαμε»

  Το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς

  Το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση της πανδημίας παρουσίασε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μαζί με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον Καθηγητή, Σωτήρης Τσιόδρα.

  Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε διεξοδικά στις διαδικασίες που ακολουθεί από την πρώτη ημέρα η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις ιχνηλατήσεις κρουσμάτων και των στενών επαφών τους που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή της πανδημίας.

  Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το κέντρο ιχνηλάτησης της Πολιτικής Προστασίας έχει ιχνηλατήσει μέχρι σήμερα 141.204 επιβεβαιωμένα εγχώρια κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 265.267 στενές επαφές και 4.705 εισερχόμενα κρούσματα, από τα οποία προέκυψαν 8.327 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που άνοιξε ο τουρισμός, δηλαδή από την 1η Ιούλιου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, μέσω των στοχευμένων δειγματοληπτικών ελέγχων, 2.427 κρούσματα, από την ιχνηλάτηση των οποίων προέκυψαν 4.117 στενές επαφές.

  Για την επιτυχή διενέργεια της άκρως απαιτητικής διαδικασίας που συνεπάγεται η ιχνηλάτηση, η Πολιτική Προστασία έπρεπε να αναπτύξει εκ του μηδενός «ένα εντελώς νέο σύστημα διαχείρισης της απειλής με αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και επιστημονικών δεδομένων, εφαρμόζοντας ειδικά πρωτόκολλα και άλλες, νέες ξεχωριστές διαδικασίες», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν βρήκαμε έτοιμο δρόμο, τον φτιάξαμε».

  Σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί, ακόμα και σε αυτή τη δεύτερη φάση έξαρσης της πανδημίας, καλό παράδειγμα παγκοσμίως ως προς τη διαχείριση του κορωνοϊού, ο ίδιος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πάρα πολλές άλλες χώρες και μάλιστα, χώρες μεγαλύτερες, με περισσότερους πόρους, μέσα και ίσως με περισσότερες επιχειρησιακές δυνατότητες από εμάς. Και αυτό προφανώς δεν έγινε τυχαία. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, παραμένουμε σε απόλυτη επιφυλακή, σε επαγρύπνηση».

  Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η προτεραιότητα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, είναι να συνεχίσει να ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα σε αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία. «Αλλά, τα καταφέραμε μέχρι σήμερα, όλοι μαζί, πολίτες και Πολιτεία – έτσι θα ανταπεξέλθουμε μέχρι το τέλος αυτής της δοκιμασίας», σημείωσε, ενώ στο τέλος της παρέμβασής του έκανε μια αναφορά με συμβολισμό και μηνύματα: «Όπου ενότητα, εκεί νίκη, είπε.

  «Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς. Το στοίχημα ευθύνης, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι κοινό για όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις και έωλα ψευτοδιλήμματα. Γιατί σε αυτή την μάχη κατά της πανδημίας, είμαστε όλοι μαζί ή έστω θα έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί. Γιατί είναι μονόδρομος η νίκη μας απέναντι στον ιό και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενότητα», σημείωσε ο ίδιος εμφατικά.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ