Πέμπτη 13.06.2024
More

  Ο Δήμος Ιωαννιτών στο μνημόνιο συνεργασίας για κλιματική ουδετερότητα

  Μνημόνιο Συνεργασίας, για την Ευρωπαϊκή Αποστολή «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030,» υπέγραψαν 21 ελληνικοί δήμοι με το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  «Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, οι δήμοι βρίσκονται σε κομβική θέση να υιοθετήσουν άμεσες πολιτικές για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στις κοινότητές τους όσον αφορά στη μείωση της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και του ενεργειακού κόστους, αλλά και συνολικά να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους κατοίκους τους», τόνισε ο γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.

  Ποιοι δήμοι συμμετέχουν στο πλάνο του ΥΠΕΝ

  Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας είναι η επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, ανακάμπτοντας ταυτόχρονα από την πανδημία του κορωνοϊού.

  Πρόκειται για τους Δήμους Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Κοζάνης, Μυτιλήνης, Τρικκαίων. Επίσης, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας, με τους Δήμους-μέλη: Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Αιγάλεω, Ίλιον, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Πετρούπολη, Φυλή, Χαϊδάρι.

  Στην εκδήλωση ανακοίνωσης του μνημονίου συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 27 Ιανουαρίου 2022, τονίστηκε ότι οι συμμετέχοντες δήμοι, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, δεσμεύονται:

  • Να εφαρμόσουν περιβαλλοντικές και βιώσιμες πολιτικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

  • Να ενσωματώσουν τοπικές πολιτικές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s) με σκοπό να γίνουν οι πόλεις πιο ανθρώπινες, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες.

  • Να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα.

  • Να προωθήσουν τις δημόσιες βιώσιμες συμβάσεις και την κυκλική οικονομία.

  • Να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τη βιώσιμη αστική κινητικότητα όπως και τη βιώσιμη διατροφή και ταυτόχρονα

  • να επενδύσουν και να χρηματοδοτήσουν βιώσιμες επενδύσεις.

  Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη παρουσία του γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) και διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αποστολής «Mission Board 100 Climate Neutral Cities by 2030», Matthew Baldwin, μελών της Αποστολής της ΕΕ, του ΥΠΕΝ όπως και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ