Πέμπτη 28.03.2024
More

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Στο επίκεντρο οι ηλικιωμένοι

    Σε αχίλλειο πτέρνα στη μετάδοση των ιών και συνεπώς του επίκαιρου Covid-19 αναδείχθηκαν –σε επίπεδο μελετών- οι ηλικιωμένοι, στοιχείο που υπαγόρευσε και την διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας, με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμου, τη συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

    Στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, με τον συντονιστή κ. Στέφανο Φούσα να αποσπά τα εύσημα από το σύνολο των συμμετεχόντων για την «εντυπωσιακή οργανωτική του πρωτοβουλία» και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννη Γουδέβενο να προοιωνίζει την επιτυχία του σεμιναρίου λέγοντας: «Η εκδήλωση θα σπάσει ρεκόρ ακροαματικότητας γιατί ο Στέφανος είναι μία κατηγορία μόνος του».

    Tην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Covid-19 και επιπτώσεις στους ηλικιωμένους» κήρυξε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Μάξιμος: «Μας χαροποιεί η πανελλήνια διάσταση του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο μας πλούτισε με γνώσεις και υπευθυνότητα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να γίνουμε δύο φορές πιο προσεκτικοί, όχι μόνο από φόβο για τους εαυτούς μας αλλά και από υπευθυνότητα για το κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι ηλικιωμένοι. Με την πενιχρή εμπειρία μας από τις στέγες φροντίδας των γερόντων, στη Μητρόπολη, βιώσαμε την αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης και εργασίας και χρειάστηκε να λάβουμε πολύ αυστηρά μέτρα».

    Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, τόνισε: «Είναι γνωστό το σημαντικό έργο του Στέφανου Φούσα, όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Συμβάλει, όπως και όλοι μας, στην εγρήγορση και στην ενωτική προσπάθεια γιατί ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε επιτυχώς και αισθάνομαι ευτυχής για αυτό». Ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, συνέστησε: «Προσοχή στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις».

    Η κ. Έλενα Μαλτέζου, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι ηλικιωμένοι», επισήμανε: «Δεν πρόκειται για γρίπη, μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν έχουμε ανοσία και δεν διαθέτουμε εμβόλιο. Τρεις είναι οι παράγοντες κινδύνου, το άρρεν φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα (κυρίως όσοι έχουν περισσότερα από δύο θα νοσήσουν πιο βαριά) και η ηλικία. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι τα 48 έτη ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι τα 78 έτη, τρεις δεκαετίες διαφορά.
    Οι ηλικιωμένοι στις μονάδες φροντίδας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, όχι μόνο λόγω ηλικίας αλλά και για υποκείμενα νοσήματα αλλά και γιατί είναι αυτό που λέμε κλειστοί πληθυσμοί.

    Το ιδανικό επισκεπτήριο γίνεται σε ανοικτό χώρο, τηρουμένων των μέτρων όπως η μάσκα, τα απολυμαντικά και η αποφυγή επαφής. Στη είσοδο της μονάδας πρέπει να γίνεται η λεγόμενη διαλογή». Ο κ. Στυλιανός Προσαλίκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), υπογράμμισε: «Ο κ. Φούσας μας παρακίνησε σε προσφορά γνώσης και τον ευχαριστούμε. Υπάρχει ο φόβος του αγνώστου και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τη διάρκεια της πανδημίας, για τα φάρμακα, για τις οικονομικές επιπτώσεις. Φάρμακο σε αυτό το φόβο είναι η γνώση». Ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και επιπτώσεις στους ηλικιωμένους», ανέφερε:

    «Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα κοινά γεύματα, οι κοινωνικές δραστηριότητες, να τηρούνται οι κανόνες προστασίας, να γίνεται χρήση του προστατευτικού υλικού. Χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, η ύπαρξη νοσηλεύτριας ελέγχου λοιμώξεων αλλά και η εξασφάλιση επικοινωνίας τους με αγαπημένα πρόσωπα, είτε τηλεφωνικά είτε διαμέσω των σύγχρονων επικοινωνιακών μέσων για να μειώσουμε το φόβο τους αλλά και τον κίνδυνο της κατάθλιψης». Ο κ. Γρηγόριος Γεροτζιάφας, Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Σορβόννης Γαλλίας, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και θρόμβωση στους ηλικιωμένους», επισήμανε: «Ο ιός ξεκινά από τον πνεύμονα αλλά πλήττονται όλα τα όργανα και κυρίως τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία τροποποιούνται και προκαλούν πήξη του αίματος και θρόμβωση. Χρειάζεται εκτίμηση του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης αλλά και του κινδύνου επιβάρυνσης της νόσου, με αλγόριθμους, προκειμένου να ελαττωθεί η ροη των ασθενών στις ΜΕΘ. Η χώρα μας εμπόδισε την εξάπλωση του κορωνοϊού με ένα πετυχημένο επιδημιολογικό μοντέλο, τώρα πρέπει να μάθει πως χειριζόμαστε ανθρώπους με Covid-19».

    Ο κ. Ευστάθιος Δεσποτόπουλος, Διευθυντής Ακτινολόγος των διαγνωστικών κέντρων MEDICITY, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Covid-19 και αξονική τομογραφία», υπογράμμισε: «Η αξονική τομογραφία βοηθά ακόμη και όταν το τεστ για τον κορωνοϊό είναι αρνητικό. Συχνή για υποψία νόσησης είναι η απεικόνιση δίκην θαμπής υάλου, που εντοπίζεται και στους δύο πνεύμονες. Παρατηρούνται, επίσης, διατάσεις αγγείων, βρογχεκτασίες, ινώδεις αλλοιώσεις. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούνται δύο αξονικοί, ώστε ο ένας να είναι αποκλειστικά για τους ασθενείς με Covid-19».

    Ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογίας-Διαβητολογίας Metropolitan Hospital, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης στους ηλικιωμένους», τόνισε: «Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης είναι δύο πανδημίες με σημαντικές επιπτώσεις όταν συναντώνται. Στους νοσούντες, οι διαβητικοί αποτελούν το 30% των νοσηλευθέντων όπως και οι ηλικιωμένοι. Η υπεργλυκαιμία διαλύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Με τον αυστηρό γλυκαιμικό έλεγχο και την αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης με Covid-19». Η κ. Κολοβού Γενοβέφα, Συντονίστρια Διευθύντρια Καρδιολογίας-Κέντρου Λιπιδίων Metropolitan Hospital, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός και λιπίδια στους ηλικιωμένους», επισήμανε: «Βασική παράμετρος στους ηλικιωμένους είναι η ρύθμιση της χοληστερόλης.

    Οι στατίνες μειώνουν τη φλεγμονή, αντιμετωπίζουν τα οξειδωμένα αγγεία και προστατεύουν ασθενείς με κορωνοϊό». Την πετυχημένη εκδήλωση που παρακολούθησαν χιλιάδες πολίτες διαδικτυακά αλλά και τηλεοπτικά οι Γιαννιώτες, έκλεισε ο συντονιστής της, κ. Στέφανος Φούσας, Επ. Καθηγητής-Συντονιστής Διευθυντής του Τομέα Καρδιάς Metropolitan General, με την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός, καρδιοπάθειες και ηλικιωμένοι»: «Οι καρδιακές επιπλοκές προκύπτουν δεκαπέντε ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού.

    Στους ηλικιωμένους πρέπει να είναι ρυθμισμένα το σάκχαρο, η πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια, όταν υφίστανται, για να κινδυνεύουν λιγότερο. Ο καθένας δίπλα μας θεωρείται θετικός και για αυτό απαιτείται η απόσταση δύο μέτρων, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η καθαριότητα, η απομάκρυνση των χεριών από το στόμα, τα μάτια, τη μύτη».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ