Κυριακή 26.05.2024
More

  Οι Θηροφύλακες θα μπορούν να κόβουν… κλήσεις

  Θα βεβαιώνουν επί τόπου παραβάσεις και θα επιβάλλουν πρόστιμα

  Σε μία νέα φάση περνά πλέον ο έλεγχος που θα γίνεται από τους Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας που ανήκουν στις κατά τόπους Κυνηγετικές ομοσπονδίες της χώρας, καθώς υλοποιείται στην πράξη πλέον η νέα νομοθεσία για τη διαδικασία βεβαίωσης των παραβάσεων στους ελεγχόμενους κυνηγούς και όχι μόνο.

  Ο Νόμος 5037/2023 που αντικαθιστά τον Νόμο 86/69 δημιουργεί νέα δεδομένα στον έλεγχο και κυρίως στις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι παραβάτες, εξελίσσοντας και αναβαθμίζοντας τον ανακριτικό ρόλο και τα καθήκοντα των Θηροφυλάκων και εκσυγχρονίζοντας την κυνηγετική νομοθεσία.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η απαρχή της νέας νομοθεσίας καταγράφηκε πριν από έναν περίπου χρόνο από την Ήπειρο και την Κόνιτσα συγκεκριμένα, όταν η Ε’ ΚΟΗ τότε σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των πρώην υφυπουργών Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος κ.κ Κώτσηρα και Αμυρά αντίστοιχα, είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μπει τέλος στην διαχρονική πλέον διαδικασία της παραγραφής των παραβάσεων περί θήρας που ενέπιπταν στην κατηγορία των πταισμάτων.

  Έτσι, το νομικό οπλοστάσιο εκσυγχρονίστηκε και οι Θηροφύλακες απέκτησαν τη δυνατότητα της βεβαίωσης διοικητικών προστίμων ακριβώς όπως κάνει η Τροχαία, βεβαιώνοντας επί τόπου τις παραβάσεις και επιβάλλοντας το ανάλογο πρόστιμο.

  Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Γραμματεία Δασών απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες της χώρας και στις κυνηγετικές οργανώσεις τα μπλοκάκια με τα τριπλότυπα έντυπα βεβαίωσης παραβάσεων θήρας και τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση για τους Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, τον νομικό της σύμβουλο κ. Χριστοφορίδη και την Γενική Διευθύντρια Δασών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κα Τσιατούρα.

  Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νικ. Παπαγρηγορίου έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης της κυνηγετικής δραστηριότητας και των οργανώσεων στη χώρα, επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνει οριστικό τέλος στη διαδικασία της παραγραφής σχεδόν για το σύνολο των αδικημάτων περί θήρας, που είχε ως συνέπεια την ακύρωση στην πράξη του ρόλου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

  Επιμέρους στοιχεία

  Ο νομικός σύμβουλος της Ε’ ΚΟΗ Γεώρ. Χριστοφορίδης ανέλυσε με λεπτομέρεια τι θα πρέπει να προσέχουν στο εξής οι Θηροφύλακες για την βεβαίωση κάθε παράβασης, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια στη συνέχεια να τεθεί η βεβαίωση αυτή υπό αμφισβήτηση από τον πολίτη.

  «Αναλαμβάνετε πλέον εκτός από τα ανακριτικά καθήκοντά σας και διοικητικά και εκεί θα πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί ώστε με τη συμπλήρωση των στοιχείων της παράβασης να μην μένει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης από τον εκάστοτε δράστη της κάθε παράβασης. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ορθή αναγραφή της παράβασης στην οποία υποπίπτει ο πολίτης, του διοικητικού προστίμου το οποίο επισύρει όπως και της ποινής φυλάκισης, στις περιπτώσεις που αυτή προβλέπεται», επισήμανε προς τους Θηροφύλακες ο κ. Χριστοφορίδης.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των πολλών αλλαγών στο νέο σύστημα προβλέπεται και η επιβολή ενός point system για τους παραβάτες που έχουν υποπέσει επαναλαμβανόμενα σε ίδιες ή άλλες παραβάσεις, με τις κυνηγετικές οργανώσεις να έχουν πλέον το δικαίωμα μην εκδίδουν νέα άδεια θήρας.

  Αυστηρές ποινές

  Το νέο πλαίσιο επιβολής ποινών είναι εξαιρετικά αυστηρό και αυτό αποτυπώνεται σε κάποια παραδείγματα που επιφέρουν ακόμη και την ποινή της φυλάκισης στον δράστη ή στους δράστες.

  Το διοικητικό πρόστιμο για την παράνομη μεταφορά κυνηγετικού όπλου ανέρχεται σε 400 ευρώ, η χρήση ηχομιμητικών συσκευών επιφέρει 200 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας θήρας για δύο μήνες, ενώ η θανάτωση ελαφιού επιφέρει πρόστιμο 3.000 ευρώ και η θανάτωση ζαρκαδιού ή αγριόγιδου πρόστιμο 2.000 ευρώ για κάθε ζώο.

  Ποινές φυλάκισης πλέον του προστίμου προβλέπεται για περιπτώσεις όπως:

  • Χρήση μηχανοκίνητων πλωτών μέσων για θήρα – Φυλάκιση τριών μηνών
  • Θήρα εντός πόλεων και σε ακτίνα 250 μ. από τις παρυφές ή σε ακτίνα 100μ. από τις οικίες – Φυλάκιση έως ένα έτος
  • Θήρα σε εκτροφεία θηραμάτων – Φυλάκιση έως δύο έτη
  • Θήρα εκτός κυνηγετικής περιόδου – Φυλάκιση έως δύο έτη
  • Θήρα χωρίς άδεια θήρας – Φυλάκιση έως ένα έτος
  • Θήρα με πυροβόλο πολεμικό όπλο ή άλλου είδους όπλο, μη σύνηθες κυνηγετικό – 400 ευρώ και φυλάκιση από δύο μήνες έως δύο έτη.

  Δικαίωμα ένστασης

  Ο ελεγχόμενος έχει δικαίωμα να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ή να υποβάλλει έγγραφο υπόμνημα εντός πέντε εργάσιμων ημερών στον Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας με τις αντιρρήσεις του.

  Αν οι αντιρρήσεις κριθούν αβάσιμες από τον Προϊστάμενο της οικείας δασικής αρχής, ή αν δεν υποβληθούν αντιρρήσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, τότε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

  Για την καταβολή του διοικητικού προστίμου οι ελεγχόμενοι πολίτες δύνανται να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (εφαρμογή e-paravolo), είτε από τα ΚΕΠ ή τις Τράπεζες ή τις κατά τόπους Δ.Ο.Υ, εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα βεβαίωσης της παράβασης ή της απόρριψης των αντιρρήσεων.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ