Παρασκευή 01.07.2022
More

  Παυλάκης: Χάσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊό – Τζανάκης: Ακόμη 1.000-1.500 θάνατοι τον Φεβρουάριο

  Η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη σημαίνει «παράδοση άνευ όρων», ανέφερε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης

  Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας διατύπωσε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «η φάση του πολέμου εναντίον του κορωνοϊού τελείωσε και χάσαμε», εξηγώντας ότι η χαλάρωση των μέτρων που αποφασίζουν η μια χώρα μετά την άλλη σημαίνει «παράδοση άνευ όρων».

  Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, ο ιός επεκτείνεται παγκοσμίως γιατί του το επιτρέπουμε, ενώ το παγκόσμιο κύμα μολύνσεων και θανάτων αυξάνεται συνεχώς. Επεσήμανε, δε, ότι «βασιζόμαστε στον στρατηγό – καλοκαίρι που ρίχνει την πανδημία». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά κι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση.

  Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς. Μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα.

  Όπως είπε, «ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα». Ο ίδιος τόνισε ότι «ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν».

  Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο, ενώ σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων στην Ελλάδα, ο καθηγητής τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. «Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών. Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς» σημείωσε.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ