Πέμπτη 13.06.2024
More

  POS παντού και σύνδεση με ταμειακές μηχανές

  Voucher 230 ευρώ για αντικατάσταση μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων

  Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν οι διασυνδέσεις των ταμειακών μηχανών και φορολογικών μηχανισμών με τα POS από τον Ιούνιο του 2023, μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ, ενώ ταυτόχρονα αθηναϊκά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κάποια από τα κίνητρα που έχουν δοθεί για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και θα επαναξιολογηθούν.

  Παράλληλα, σε διάστημα έξι μηνών μετά τις εκλογές αναμένεται να εγκατασταθούν υποχρεωτικά POS παντού και συγκεκριμένα στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

  Οπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού θα διασυνδεθούν συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Τον Ιούνιο στον νέο μηχανισμό θα μπουν οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ και τον Ιούλιο όσες έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

  Βέβαια, η διασύνδεση γίνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον επτά μηνών καθώς ήταν να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, ενώ για κάποιες επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών) η έναρξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 μήνες. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επιπλέον 140.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν στα τέλη Οκτωβρίου.

  Από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στις εν λόγω επιχειρήσεις έχει διαπιστωθεί ότι:

  1. Χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες.
  2. Καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον φορολογικό μηχανισμό (ΦΗΜ).
  3. Εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη.
  4. Διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εν λόγω επιχειρήσεις είτε θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων είτε θα πρέπει να τους αναβαθμίσουν. Μάλιστα για αναβάθμιση ή αντικατάσταση έχει προβλεφθεί κονδύλι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 162 εκατ. ευρώ. Το voucher αναβάθμισης ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά μηχανισμό, ενώ για την αντικατάσταση στα 320 ευρώ.

  Κονδύλι 162 εκατ. ευρώ

  Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο άσκησης οικονομικής πολιτικής, με βασικά προτάγματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη και ανταποδοτικότητα».

  Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος σημείωσε: «Στα πλαίσια του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερου εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης, προχωράμε πλέον και στην υλοποίηση της διασύνδεσης των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών με τα τερματικά αποδοχής καρτών. Ενός ακόμη ουσιαστικού μέτρου για τη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δύο στόχων που αποτελούν σταθερές της πολιτικής μας».

  Πώς θα λειτουργεί

  Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Η απόδειξη του ποσού θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

  Με το νέο σύστημα, ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

  1. H συναλλαγή ξεκινάει από τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
  5. Ο φορολογικός μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ