Τετάρτη 28.02.2024
More

  Στρεπτόκοκκος Α’: Δύο ακόμη θανάτους παιδιών στην Ελλάδα ανακοίνωσε το ECDC

  Το Ευρωπαϊκό CDC ανακοίνωσε δύο ακόμη θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα

  Όπως αναφέρει η έκθεση του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τη ζωή τους από στρεπττόκοκκο τύπου Α έχουν χάσει τρία -και όχι ένα- παιδιά, όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

  Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει δώσει στη δημοσιότητα τον θάνατο της 6χρονης από τη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου από σηπτικό σοκ μετά από στρεπτόκοκκο Α και από τότε δεν υπάρχει ενημέρωση για κάποιο άλλον θάνατο.

  Ωστόσο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το ECDC, τελευταίο θύμα της νόσου είναι ένα βρέφος 18 μηνών.

  Είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που οι έλληνες δημοσιογράφοι πληροφορούνται την είδηση από τον Ευρωπαϊκό αντίστοιχο Οργανισμό, στον οποίο η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τα περιστατικά.

  Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

  Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες.

  Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς. Μεταδίδεται σχετικά εύκολα όταν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, με τα σταγονίδια του βήχα του ή του φτερνίσματός του.

  Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

  Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α;

  Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, μέσω του βήχα και του φτερνίσματος ή από μια πληγή.

  Κάποιοι άνθρωποι είναι πιθανό να φέρουν τα βακτήρια χωρίς να αισθάνονται αδιαθεσία ή να παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιας λοίμωξης και παράλληλα να μπορούν να τα μεταδώσουν.

  Ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πολύ μεγαλύτερος όταν ένα άτομο έχει συμπτώματα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ