Τετάρτη 17.04.2024
More

  Πότε θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός–Τα πρώτα τηλεφωνήματα του Μαξίμου στους υπουργούς

  Προς τα τέλη της εβδομάδας φαίνεται να σχεδιάζεται η ανακοίνωση του ανασχηματισμού 

  Προς τα τέλη της εβδομάδας φαίνεται να σχεδιάζεται η ανακοίνωση του ανασχηματισμού και η αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα είναι η τελευταία με την παρούσα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος.

  Ο γρίφος της αυριανής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

  Ωστόσο ακόμα και τώρα δεν αποκλείεται μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής με ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος το πρωί ή το απόγευμα της Τρίτης καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν πέσει τα πρώτα τηλέφωνα από το μέγαρο Μαξίμου σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης.

  Στις 11 αύριο το πρωί το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδρίασει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ήδη προγραμματισμένη ατζέντα και ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα θα γίνει ενημέρωση για την πορεία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου ανάπτυξης και επενδύσεων για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και την εθελοντική απασχόληση, ενώ θα υπάρξει και ένας απολογισμός του κυβερνητικού έργου.

  Τα σενάρια γύρω από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δίνουν και παίρνουν, χωρίς πάντως να υπάρχει η ονοματολογία των προηγούμενων ανασχηματισμών και ουσιαστικά το μόνο που προεξοφλείται είναι ο σαρωτικός χαρακτήρας που θα έχουν οι αλλαγές σε πρόσωπα με μετακινήσεις ακόμα και κορυφαίων υπουργών, ενδεχομένως αποπομπές αλλά και «σφαγή» υφυπουργών.

  Ο μόνος που έχει πλήρη εικόνα

  «Επειδή, όλοι βλέπουμε και διαβάζουμε αυτά που γράφονται, θέλω να σας πω το εξής: Η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα, ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του
  στελεχιακού δυναμικού της Κυβέρνησης, είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο τον Πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος που έχει την πλήρη αίσθηση της εικόνας. Είναι ο μόνος που γνωρίζει, σε όλη της την έκταση, τη μεγάλη εικόνα. Είναι αυτός που έχει, όχι μόνο το προνόμιο συνταγματικά, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην ισχυρή πλειοψηφία που του έδωσε την εντολή να κυβερνά, να παίρνει τις αποφάσεις, για να διαμορφώνονται κάθε φορά οι καλύτεροι δυνατοί όροι, έτσι ώστε να πηγαίνουμε την Πατρίδα μπροστά. Αυτό έγινε μέχρι τώρα, αυτό θα γίνει και στα επόμενα δύο χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

  Στο ερώτημα μάλιστα αν η αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει με την παλιά ή τη νέα σύνθεση, ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι «σε οτιδήποτε σχετίζεται με το ενδιαφέρον σας και τις απορίες σας γύρω από το ζήτημα αυτό, δεν έχω να προσθέσω τίποτα στην προηγούμενη απάντησή μου, για τον απλούστατο λόγο ότι νομίζω δεν θα σας κάνει σοφότερους, πρώτον και δεύτερον, θα αποδυναμώσει την ουσία της απάντησης που σας έδωσα».

  Δεν θα διαταραχθεί η συνέχεια του κυβερνητικού έργου

  Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια για τον ανασχηματισμό τόνισε οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν θα διαταράξουν τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου.

  «Πολλές φορές τείνουμε να υπερεκτιμούμε τα πρόσωπα στην πολιτική, τα πρόσωπα που συνθέτουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. Αυτό που εγώ έχω αποκομίσει σε μια διετία υπηρετώντας ως δημόσιος λειτουργός, είναι ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι να υπάρχει συγκροτημένη πολιτική, την οποία να υπηρετούν τα δημόσια πρόσωπα, ακόμη και ανεξάρτητα από τη θέση που εκάστοτε κατέχουν. Η αλλαγή η οποία μπορεί να έλθει σε πρόσωπα σε έναν κυβερνητικό μηχανισμό δεν πρέπει να διαταράσσει τη συνέχεια, το έργο», σημείωσε τονίζοντας ότι υπάρχει ενιαίο κυβερνητικό σχέδιο για το 2021 και αυτή την πολιτική θα υπηρετεί το υπουργικό συμβούλιο ανεξαρτήτως προσώπων.

  Βεβαίως, διευκρίνισε ο κ. Γεραπετρίτης «ποτέ μια πολιτική δεν ασκείται αυτοματοποιημένα», αλλά «εκεί υπεισέρχεται η μέριμνα και η ευθύνη του πρωθυπουργού να επιλέγει τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές. Οι πολιτικές όμως δεν μπορεί να είναι μόνον απόφαση ενός υπουργού ή μιας ομάδας υπουργών. Είναι μια κεντρική πολιτική επιλογή, ένα συλλογικό σχέδιο το οποίο πρέπει να υπηρετηθεί».

  Τα κρίσιμα υπουργεία και το κεντρικό πρόσωπο

  Υπάρχουν υπουργοί που διαχειρίστηκαν κρίσιμα ζητήματα τους τελευταίους μήνες και για κάποιους υπάρχει δυσαρέσκεια, τόσο από τους πολίτες όπως προκύπτει  και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και από το Μαξίμου,  ως προς την αποτελεσματικότητά τους, ακόμη και την επικοινωνιακή διαχείριση κάποιων γεγονότων.

  Εκτός από το θέμα των πυρκαγιών οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις κυβερνητικές αλλαγές, θα σταθμιστούν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

  Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα μείνουν στα ίδια χέρια ενώ αντίστοιχο είναι το ερώτημα και για το αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»,  κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρώτο στη λίστα των επερχόμενων αλλαγών τοποθετείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

  Κλειδιά του ανασχηματισμού

  Οσο και αν αξιόπιστες πηγές τονίζουν ότι στόχος των πρωθυπουργικών αποφάσεων δεν θα είναι να εστιάσουν αποκλειστικά στο θέμα των πυρκαγιών, η ηγεσία της Κατεχάκη πρόκειται να ανοίξει τον «χορό» των αλλαγών, πυροδοτώντας αναπόφευκτα μια σειρά από… καραμπόλες προσώπων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

  Η παραμονή του Χρυσοχοϊδη στο εν λόγω υπουργείο είναι για τους περισσότερους αμφίβολη, όμως κάθε εκτίμηση θεωρείται επισφαλής και μένει να φανεί στις επίσημες ανακοινώσεις, αν τυχόν αποχώρηση του υπουργού από το Προστασίας του Πολίτη σηματοδοτήσει και την έξοδό του από την κυβέρνηση ή αν προκύψει αλλαγή χαρτοφυλακίου – ενδεχομένως προς το Ναυτιλίας ή το Δικαιοσύνης, όπως αναφέρουν κάποιοι παρασκηνιακοί ψίθυροι, που δύσκολα επιβεβαιώνονται.

  Στα υπουργεία-κλειδιά του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται το Υγείας, με αυξημένη την πιθανότητα να αλλάξει πόστο ο Βασίλης Κικίλιας, το Δικαιοσύνης με έντονα σενάρια μετακίνησης για τον Κώστα Τσιάρα, το Τουρισμού και το Ναυτιλίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ