Τετάρτη 24.04.2024
More

    Πού κρίνεται η πορεία των μέτρων και το lockdown

    Υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο- Οι 18 επιβαρυμένες περιοχές

    Σε συνεχή μελέτη για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας το οποίο παραμένει υψηλό, βρίσκονται οι ειδικοί και η πολιτική ηγεσία ώστε να βλέπουν και την εξέλιξη της μετάδοσης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων.

    Ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.

    Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός και προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ενώ τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

    Τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί είπε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού

    Για την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.

    Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

    «Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό» επεσήμανε στην τακτική ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Όπως είπε, υψηλός παραμένει ακόμα ο αριθμός κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα όμως έχουμε αύξηση και στην Δράμα, και 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

    Η Αττική καταγράφει σταθερά κάτω από 400 ανά ημέρα το τελευταίο διάστημα και η Θεσσαλονίκη κάτω από 600 ανά ημέρα. Παρόλα αυτά, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown συνεχίζεται η κακή εικόνα.

    Επιπλέον, στην τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.200 κρούσματα στις ηλικίες άνω των 65 ετών που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ.

    Ωστόσο, σταθεροποιήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε 4.500 περίπου σήμερα να νοσηλεύονται με το 1/4 αυτών να είναι στη Θεσσαλονίκη ενώ, η πληρότητα των ΜΕΘ είναι στο 88% στην επικράτεια.

    «Το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει» τόνισε ενώ απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξει και πάλι η αγορά είπε «Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή ακόμα. Η πίεση του συστήματος υγείας θα είναι το βασικό στοιχείο για τις αποφάσεις που θα παρθούν» σημείωσε και έκανε ακόμη μια φορά έκκληση για αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.

    Ο Στ. Πέτσας

    Την ανάγκη να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lockdown ή σε απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Παράλληλα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να δούμε σε αυτήν τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς».

    Προσέθεσε πάντως ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».

    «Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε έκκλησή στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Να αποφύγουν τις επισκέψεις σε σπίτια που, δυστυχώς, γίνονται. Αυτό παρατηρούμε και στην Αθήνα και αλλού. Ας μείνουμε λίγο με το δικό μας περιβάλλον και τότε θα πέσει πολύ απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Η τήρηση των μέτρων θα μας φέρει εκεί που θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», τόνισε.

    Ειδικότερα την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή είναι ακόμη όχι μεν ανησυχητική, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. «Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά», εξήγησε.

    Η αγορά

    Ως προς την αγορά, μεγάλη είναι η κινητικότητα της ηλεκτρονικής αγοράς, συγκριτικά με την πρώτη καραντίνα τον Απρίλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο «Θέμα 104,6». Τον Απρίλιο οι περισσότερες αγορές αφορούσαν σε τεχνολογικά είδη, ενώ πλέον οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα για οικιακή χρήση.

    Για την άρση του lockdown, είπε πως είναι νωρίς και όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο διαφορετικές γεωγραφικές ταχύτητες για το άνοιγμα της αγοράς. Αλλά, όπως είπε, προς το παρόν, πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην τήρηση των μέτρων.

    Στο μεταξύ, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας συγκεκριμένος τρόπος για τη μετακίνηση των πολιτών, στα πρότυπα του 13033. «Υπάρχουν διάφοροι τεχνικές παράμετροι που εξετάζουμε, αλλά δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο» ανέφερε.

    Για τα Χριστούγεννα, επανέλαβε ότι φέτος θα εορταστούν διαφορετικά χωρίς μετακινήσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια, καθώς όλοι αγωνιζόμαστε, όπως είπε, να μειωθούν τα κρούσματα και να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Επισήμανε, τέλος, ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την κεντρική διαχείριση.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ