Δευτέρα 28.11.2022
More

  Προ των πυλών οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα- Τι θα ισχύει

  Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί θα αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στον πρωθυπουργό και εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις

  Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξαπλώνεται η Όμικρον στη χώρα, φέρνοντας νέα μέτρα: εκ των οποίων κάποια θα ληφθούν άμεσα και κάποια μετά τις γιορτές.

  Σήμερα  Πέμπτη, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και, μάλιστα, να κλιμακωθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου.

  Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι ειδικοί  θα τα αναλύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης και εντός της ημέρας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ανακοινώσει και επίσημα τα νέα μέτρα.

  Στο μικροσκόπιο δε της Επιτροπής θα μπει την επόμενη εβδομάδα και η λειτουργία των σχολείων, προκειμένου οι ειδικοί να καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση για την περίοδο μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα μετά τις 3 Ιανουαρίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ δεν λείπουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

  Μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναφορικά με την αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

  Μέτρα με ισχύ από 3 Ιανουαρίου

  Σε ότι αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου εξετάζονται:

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση της τηλεργασίας
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

  Σχετικά με τα μέτρα μετά τις γιορτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλώντας στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο –  είπε ότι η λήψη τους θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση.

  «Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ