Τρίτη 29.11.2022
More

  Διεθνείς συνεργασίες και εξωστρέφεια για το Πανεπιστήμιο

  Από 1η Ιανουαρίου αναλαμβάνει την προεδρία της Συνόδου Πρυτάνεων

  Μπροστά στην προοπτική διεθνούς απήχησης βρίσκονται τα πανεπιστήμια και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ήδη προετοιμάζεται αφενός με τη δημιουργία ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών και αφετέρου με συνεργασίες με άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

  Σύντομα η Σύγκλητος θα συζητήσει τις σχετικές προτάσεις στις οποίες έχει καταλήξει ειδική επιτροπή και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει υποβληθεί η πρόταση για τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα στο υπουργείο Παιδείας. Η απεύθυνση των προγραμμάτων αυτών θα είναι προς φοιτητές των Βαλκανίων, αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης ενώ η συνεργασία για τον θεσμό των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων» περνά μέσα από τη συνεργασία με ιδρύματα της Γαλλίας, της Αυστρίας κ.α.

  Η σχετική πρόταση για αυτές τις συνεργασίες αναμένεται να υποβληθεί μέχρι και τον Μάρτιο και θα περιλαμβάνει και προγράμματα κινητικότητας πέρα από τη συνεργασία σε προγράμματα σπουδών, με πρόσβαση σε χρηματοδικούς πόρους.

  Για τις συνεργασίες αυτές αλλά και για τις επαφές που γίνονται με πανεπιστήμια της Αλβανίας μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο Τρ. Αλμπάνης ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που υπάρχουν για τη Σύνοδο Πρυτάνεων.

  Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από 1η Ιανουαρίου μέχρι και 30 Απριλίου  αναλαμβάνει την προεδρία της Συνόδου και οι πρυτάνεις όλης της χώρας θα βρεθούν στα Γιάννενα στην πρώτη Σύνοδο της νέας χρονιάς, όταν και αναμένεται να έχουν δημοσιοποιηθεί και οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

  Κομβικό ζήτημα σε αυτή τη φάση είναι αυτό της  χρηματοδότησης. Τα ποσά που ανακοινώθηκαν πρόσφατα πάντως δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ιδρυμάτων και θα έπρεπε να είναι σχεδόν τριπλάσια.

  Σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη σημαντικό τμήμα των έκτακτων κονδυλίων πάνε στην ασφάλεια και ειδικά για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εξαιτίας της πανδημίας.

  Στο θέμα των κενών θέσεων διδασκόντων λόγω συνταξιοδοτήσεων ο Πρύτανης εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχασε συνολικά 52 θέσεις το 2020 και το 2021 ενώ οι νέες θέσεις ΔΕΠ που πήρε είναι 17.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ