Πέμπτη 21.01.2021
More

  Προς έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας

  Ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αναμένονται εντός των επόμενων 24ωρων από την Αθήνα και την Άγκυρα

  Πρόκειται για τη διαδικασία που είχε διακοπεί τον Μάρτιο του 2016. Ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». Στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, θα είναι στο τραπέζι η συνολική στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

  Ενώ συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά- με εμπλοκή του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον- αυτή την εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

  Την Παρασκευή έγινε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελένης Σουρανή, του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν και του συμβούλου της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

  Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ από την τουρκική πλευρά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν θα είναι επικεφαλής ο υφυπουργός Εξωτερικών Σετζντέτ Ονάλ ή ο γενικός διευθυντής αεροναυτιλιακών υποθέσεων, Τσαγατάι Ερτσίγες. Ο τελευταίος αναμένεται να είναι στην τουρκική ομάδα, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

  Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας iefimerida, θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με την τουρκική πλευρά.

  Την Κυριακή, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε ότι οι διερευνητικές επαφές ενδέχεται να επανεκκινήσουν στο εγγύς μέλλον, αλλά τόνισε ότι «οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η απειλητική γλώσσα» δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

  «Κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εκβιασμοί, και απειλητική γλώσσα δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να το δουν αυτό. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν με απειλές, εκφοβισμούς και κυρώσεις να κάνουν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αποφασιστικότητα της, θα διαπιστώσουν ότι αυτό είναι μια μάταιη προσπάθεια», δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

  Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές σημείωσε: «Το κλίμα έχει καταστεί πολύ πιο κατάλληλο για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται, οι διερευνητικές συνομιλίες ενδέχεται να ξαναρχίσουν στο εγγύς μέλλον».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ