Πέμπτη 13.06.2024
More

  Πρωτομαγιά: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Μ. Τετάρτης

  Χωρίς πλοία, πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

  Αλαλούμ αναμένεται να επικρατήσει τη Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, καθώς μπορεί η αργία της Πρωτομαγιάς να έχει μετατεθεί, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, την Τρίτη 7 Μαΐου, ωστόσο αρκετοί κλάδοι ανακοίνωσαν απεργιακές κινητοποιήσεις, ανάμεσά τους και αυτοί των μέσων μεταφοράς.

  Από την πλευρά τους, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε κινητοποιήσεις. «Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. Η ΓΣΕΕ δεν ”διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
  Καλούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Τετάρτη 1η Μαΐου, και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των εργατικών κέντρων.
  Η ΑΔΕΔΥ «καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το ”παρών” στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1η του Μάη σε ολόκληρη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην Αθήνα θα γίνει στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κοραή».

  Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

  Σύμφωνα λοιπόν με τα έως τώρα στοιχεία από τα σωματεία, απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς συμμετέχοντας στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 1 Μαΐου, λόγω του εορτασμού της Πρωτομαγιάς 2024.
  Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως απεργούν τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή μετρό, τραμ και ηλεκτρικός.
  Σημειώνεται πάντως ότι οριστικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τη Μεγάλη Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς αναμένεται να γίνουν γνωστές την προηγούμενη ημέρα.

  Με στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9πμ και ακολούθως από τις 9μμ έως τη λήξη της βάρδιας, θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά τη Μεγάλη Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ. Συνεπώς τα λεωφορεία θα κινηθούν στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα.

  Δεμένα θα είναι και τα πλοία στα λιμάνια

  Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στην έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν κάποιο νησί, καθώς δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της χώρα τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική-πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.
  Η απεργία, που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά, θα αρχίσει στις 00:01 ώρα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 1/5 και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

  ΓΣΕΕ: Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας

  «Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) δεν “διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη και, μάλιστα, μεταφερόμενη και περιφερόμενη» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

  Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τετάρτη 1 Μαΐου και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των εργατικών κέντρων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ