Κυριακή 26.05.2024
More

  Σε δίκη 18 άτομα για τον θάνατο 21χρονου σε δομή για άτομα ΑμεΑ

  Ενώπιον δικαστηρίου η υπόθεση με τις κατηγορίες για βασανισμούς τροφίμων

  Στο δικαστήριο μεταφέρεται η υπόθεση που συντάραξε όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, μετά τις σοβαρές καταγγελίες για συγκεκριμένη δομή φροντίδας ΑμεΑ.

  Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές σχετικά με την δομή των ΑμεΑ. Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς της οικογένειας σχετικά με τα περί βασανισμού, ενώ διαπιστώθηκαν και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής. Η διοίκηση του ιδρύματος παραιτήθηκε.

  Σήμερα παραπέμπονται να δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για δέκα περιστατικά τραυματισμού του παιδιού 18 άτομα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών και δύο πρώην πρόεδροι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

  Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως ο Πάρης επί τρεις ημέρες δεχόταν δαγκώματα από άλλον τρόφιμο και νοσηλευόταν διαδοχικά με τραύματα στο αυτί. Προστίθεται μεταξύ άλλων για τους κατηγορούμενους ότι: «Δεν μερίμνησαν για τη συνεχή εποπτεία των νοσηλευομένων, τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την υγιή και ασφαλή διαβίωσή τους, τη λήψη μέτρων ώστε να αποφεύγονται οι αυτοτραυματισμοί ή ετεροτραυματισμοί μεταξύ τους».

  Μπαράζ αποκαλύψεων για την δομή των AμεΑ

  Οι αποκαλύψεις για τη δομή των ΑμεΑ που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν το 2021 και συνεχίστηκαν και το 2022.

  Πριν από ένα χρόνο περίπου η Ολυμπία Κόρδα, πρόεδρος σωματείου γονέων και κηδεμόνων του ιδρύματος τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, ένας υπάλληλος εκεί επειδή ο περιθαλπομενος έπαιζε με το…, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

  Ο Δημήτρης Γκολέμης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος ανέφερε επίσης τότε πως «επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλο τρόφιμο, ότι δήθεν ο τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέρριπταν αυτό που είχε συμβεί, ότι ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος ο οποίος φαίνεται το επίμαχο βράδυ να βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ