Τετάρτη 29.03.2023
More

  Σε επιφυλακή οι αρχές για το κύμα κακοκαιρίας

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα της κακοκαιρίας που σαρώνει ολόκληρη τη χώρα – κατά περιόδους και σε ορισμένες περιοχές με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

  Έκτακτη ενημέρωση για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πραγματοποιήσει σε λίγο ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός.

  Στην Αττική η κακοκαιρία εκδηλώνεται με σφοδρές καταιγίδες και έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σειρά προβλημάτων, όπως πλημμύρες στους δρόμους, διακοπή κυκλοφορίας, υλικές ζημιές και έχουν επηρεάσει τις δημόσιες συγκοινωνίες – ειδικά τον ΗΣΑΠ.

  Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων, ενώ τα σχολεία στην απογευματινή βάρδια και τα νυχτερινά δεν θα λειτουργήσουν.

  Νωρίτερα, αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν κάτω από τη γέφυρα της Σπύρου Λούη, στο Μαρούσι, ενώ ένα νηπιαγωγείο πλημμύρισε στην Καλλιθέα.

  Νέα σύσκεψη – Ενεργοποίηση του 112

  Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν την εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

  Ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

  Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

  Σημειώνεται ότι, εκτός από την Αττική, το 112 ενεργοποιήθηκε σήμερα στην Εύβοια, τη Μαγνησία, την Κέρκυρα, στις Σποράδες, στη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία.

  Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Τεγέα και Κορύθιο Αρκαδίας καλώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις τις επόμενες ώρες.

  Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Τεγέας και Κορυθίου Αρκαδίας τις επόμενες ώρες, αποφύγετε τις μετακινήσεις σας λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/3hdLanA».

  Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα.

  Βρίσκονται δε σε διαρκή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

  Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

  Κλειστά θα παραμείνουν τα απογευματινά και τα νυχτερινά σχολεία σήμερα στην Αττική και αύριο στη Ρόδο και τη Σύμη.

  Έκτακτο δελτίο

  Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την εξέλιξη της κακοκαιρίας για το υπόλοιπο της Πέμπτης και για την Παρασκευή.

  Για σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και στις Σποράδες, με εξασθένηση από το απόγευμα στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές.
  • Στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, με εξασθένηση τις βραδινές ώρες αρχικώς στην κεντρική και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θράκη και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
  • Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νύχτα στα Δωδεκάνησα. 

  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

  • Στη δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600-700 μέτρα και πάνω).
  • Στη δυτική και την κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 800-900 μέτρα και πάνω).
  • Από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

  Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

  Αύριο, Παρασκευή, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και στις ανατολικές Κυκλάδες, έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έως το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν την Παρασκευή στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω). Οι νότιοι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ