Πέμπτη 04.03.2021
More

  Σε ισχύ τέθηκε η απαγόρευση για τους πολίτες Σερβίας

  Σε ισχύ πλέον η απαγόρευση, μετά την πρωινή οδηγία να περάσουν οι εγκλωβισμένοι

  Κανονικά ισχύει, πλέον, η απαγόρευση της διέλευσης για τους πολίτες της Σερβίας, μετά την προσωρινή οδηγία που δόθηκε το πρωί στον Προμαχώνα, προκειμένου να απεγκλωβιστούν όσοι είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

  Αρκετοί έσπευσαν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, ελπίζοντας να προλάβουν την απαγόρευση διέλευσης που τέθηκε σε ισχύ από τις 6 το πρωί της Δευτέρας. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν ουρές χιλιομέτρων και έτσι δόθηκε η άδεια να περάσουν όσοι είχαν εγκλωβιστεί εκεί.

  Στελέχη του αστυνομικού τμήματος του Προμαχώνα ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι πλέον ισχύει κανονικά η αρχική απαγόρευση της διέλευσης επισκεπτών από τη Σερβία, μετά την πρωινή προσωρινή οδηγία που δόθηκε για τη διέλευση Σέρβων τουριστών.

  Υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί η είσοδος των πολιτών της Σερβίας στην Ελλάδα έως τις 15 Ιουλίου, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται στη γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες.

  Η κίνηση των αυτοκινήτων παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη και από τις δυο μεριές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στον Προμαχώνα. Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών, των δειγματοληπτικών ελέγχων που γίνονται στο συνοριακό φυλάκιο από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αλλά και τον διαβατηριακό έλεγχο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Προμαχώνας είναι το μοναδικό συνοριακό φυλάκιο για τη τουριστική διέλευση στα χερσαία σύνορα της χώρας.

  «Δυσάρεστη και κακή απόφαση»

  Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει σύντομα την απόφαση για την απαγόρευση εισόδου, ενώ σημείωσε ότι πλήττονται κυρίως τα ελληνικά συμφέροντα.

  Ο Ντάτσιτς εκτίμησε ότι, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τη νέα αξιολόγηση των δεδομένων για την επιδημία, θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από τη Σερβία. Έκανε μάλιστα λόγο για «δυσάρεστη και κακή απόφαση» και σχολίασε ότι «κυρίως βλάπτει τα συμφέροντα της ίδιας της Ελλάδας».

  Ο κορωνοϊός στα Βαλκάνια

  Την Κυριακή στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 302 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Πλέον, οι μολύνσεις στη χώρα ανέρχονται σε 16.131, ενώ το Βελιγράδι αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία έξαρσης του κορωνοϊού. Έτσι, δημιουργείται μετατρέπεται σε προσωρινό νοσοκομείο το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Arena», με χωρητικότητα 500 κλινών.

  Έξαρση του κορωνοϊού καταγράφεται και στο Κόσοβο, καθώς την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 178 νέα κρούσματα. Πλέον, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 η ώρα το βράδυ μέχρι τις 6:00 η ώρα το πρωί σε τέσσερις πόλεις μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Πρίστινα.

  Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση σε άλλες βαλκανικές χώρες, στη Βουλγαρία την Κυριακή ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 140 για πρώτη φορά από τις 28 Ιουνίου, σύμφωνα με το worldometers. Συνολικά καταγράφηκαν 63 νέες μολύνσεις σε 24 ώρες, ενώ το Σάββατο είχαν ανακοινωθεί 180 νέα κρούσματα και την Παρασκευή 182.

  Στη Ρουμανία, την Κυριακή ανακοινώθηκαν 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες, μετά τις 416 νέες μολύνσεις του Σαββάτου. Στην Αλβανία, την Κυριακή ανακοινώθηκαν 74 κρούσματα σε 24 ώρες και στη Βόρεια Μακεδονία 114.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ