Πέμπτη 24.09.2020
More

  Τα Γιάννενα μία από τις 100 «έξυπνες πόλεις»

  Μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Intelligent Cities Challenge» αποτελεί πλέον ο Δήμος Ιωαννιτών.

  Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη για την πόλη.

  Αφενός ο Δήμος θα υποστηριχθεί από ειδικούς της πρωτοβουλίας των έξυπνων πόλεων και θα λάβει δωρεάν τεχνογνωσία προσαρμοσμένη στις πραγματικές ανάγκες της πόλης και αφετέρου θα διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση των στρατηγικών του αλλά και έργων.

  Σταδιακά θα καταστεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου καινοτομίας και συνεργασίας, το οποίο εργάζεται προς την κατεύθυνση των στόχων που έχουν τεθεί για την αειφόρο ανάπτυξη.

  Ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του που με επιμονή εργάστηκαν τους τελευταίους μήνες για την υποβολή και την έγκριση της πρότασης.

  «Είχαμε τονίσει ότι ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού είναι η προγραμματισμένη εξωστρέφεια της πόλης. Η συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία βάζει τα Γιάννενα στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που οραματίζονται ένα βιώσιμο μέλλον με την τεχνολογία να υιοθετείται για την επίτευξη του στόχου αυτού. Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία», ανέφερε ο δήμαρχος στις δηλώσεις του.

  Μέλη αυτού του δικτύου πόλεων, οι οποίες θα αναλάβουν και τον ρόλο του «μέντορα» προς τις υπόλοιπες, είναι το Άμστερνταμ (Ολλανδία), η Βαρκελώνη (Ισπανία), το Αμβούργο (Γερμανία), η Νίκαια (Γαλλία), το Άαρχαους (Δανία), η Αντβέρπη (Βέλγιο), η Ριέκα (Κροατία) και το consortium πόλεων  Εσπού, Ταμπέρε και Τούρκου (Φινλανδία).

  «Με την συμμετοχή μας κάνουμε ένα βήμα που μας βάζει στον χάρτη των Ευρωπαϊκών βιώσιμων πόλεων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Λυκογιώργος και συμπλήρωσε πως «τα δύο σημαντικά οφέλη θα είναι ότι τα Γιάννενα θα βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με πόλεις που διαθέτουν παράδοση στις τεχνολογίες και άρα θα αντλούν τεχνογνωσία και θα υιοθετούν στρατηγικές και σταδιακά θα μπορέσουν με την σειρά τους να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και να μεταφέρουν σε άλλες πόλεις την εμπειρία αυτή».

  Ο κ. Λυκογιώργος υπογράμμισε, επίσης, ότι η υιοθέτηση τεχνογνωσίας μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση του Δήμου σε χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Η ειδική σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα προγραμματισμού, Ελευθερία Αυγέρη, τόνισε ότι τα Γιάννενα θα μπορέσουν στο εξής να αξιοποιήσουν καλές πρακτικές άλλων πόλεων και να λάβουν τεχνογνωσία μεθοδικά και στοχευμένα.

  Οι τομείς στους οποίους ο Δήμος Ιωαννιτών θα λάβει τεχνογνωσία είναι οι:

  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση δημοσίων υπηρεσιών

  • Έξυπνος και βιώσιμος τουρισμός

  • Επαύξηση της συμμετοχής των πολιτών, της συνδεσιμότητας και της κοινότητας

  • Ανθεκτικότητα του κλίματος και διαχείριση καταστροφών

  Ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, Φάνης Γεροδήμος, ευχαρίστησε όλο τον υπηρεσιακό μηχανισμό του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών που βοήθησε και τόνισε πως «τώρα ανυπομονούμε να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με εκπροσώπους άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων και να ανταλλάξουμε απόψεις».

  Στην ομάδα έργου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την πορεία του συμμετέχουν (αμισθί) μεταξύ άλλων και η  Βασιλική Μπέσιου, Πολιτικός Μηχανικός με μεγάλη εμπειρία σε έργα και τεχνολογίες αιχμής και ο Ευάγγελος Παπαπέτρου, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με μεγάλη εμπειρία σε εκτέλεση έργων.

  Ο κ. Παπαπέτρου είχε οριστεί τον Φλεβάρη (μετά από αίτημα της Αντιδημαρχίας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εφαρμογών Έξυπνης Πόλης προς την συνέλευση του τμήματος Μηχανικών Η/Υ)  (αμισθί) τεχνικός σύμβουλος για την/ συντήρηση, ανάπτυξη και εξέλιξη των δικτυακών υποδομών του Δήμου Ιωαννιτών. Η επιπλέον συμμετοχή του στην ομάδα έργου του ICC ενισχύει την στρατηγική συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου.

  Η Δημοτική Αρχή απευθύνει δημόσια ευχαριστίες στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, στην Ένωση Ξενοδόχων και στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που με επιστολές τους υποστήριξαν την αίτηση του Δήμου Ιωαννιτών.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  358 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, 2 στα Ιωάννινα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 358 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Ασύρματο ίντερνετ σε 12 δημόσιους χώρους της πόλης

  Ασύρματη πρόσβαση Wi-Fi σε δημόσιους χώρους των Ιωαννίνων

  Στην Ήπειρο η προετοιμασία της ολυμπιακής αποστολής της Σουηδίας

  Τον Μάιο του 2021 έρχεται στην Ήπειρο η ολυμπιακή αποστολή της Σουηδίας για το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

  Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για Ήπειρο και Ιόνιο

  Ισχυροί άνεμοι και πιθανές χαλαζοπτώσεις- Βροχές και καταιγίδες

  Αρνητικά τα τεστ στη δομή του Κατσικά

  Αρνητικά στο σύνολό τους ήταν τα τεστ ανίχνευσης στα οποία υποβλήθηκαν 15 διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας στον Κατσικά

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.