Για πλήρη ύφεση της πανδημίας του κορωνοϊού τους επόμενους μήνες έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που συνέστησε ωστόσο προσοχή στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι δείκτες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση και η εξέλιξη δείχνει πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό είναι υψηλότατα, προσθέτοντας όμως πως «ο ιός θα παραμείνει, μάθαμε να ζούμε μαζί του, αλλά δεν μας επηρεάζει όπως στην αρχή».
«Εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως βλέπουμε να εξελίσσεται λογικά θα έχουμε την πλήρη ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς τα επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό είναι υψηλότατα, η υβριδική ανοσία (εμβολιασμός και νόσηση) ξεπερνά το 90%. Ο ιός δεν έχει αποδυναμωθεί, έχουμε όμως αυξημένη ανοσία έναντι των διαφόρων μορφών του ιού. Βέβαια η μετάλλαξη του SARS-COV-2 “Ομικρον”, είναι λιγότερο παθογόνος από τις προηγούμενες μεταλλάξεις», τονίζει.
Όσο για την εξέλιξη της πανδημίας αναφέρει ότι «σίγουρη πρόβλεψη για την πιθανή εμφάνιση κάποιου άλλου στελέχους δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση όπως είχαμε στις προηγούμενες φάσεις, όπου ανά 2 με 3 μήνες είχαμε ένα νέο στέλεχος ανησυχίας».
Περιοριστικά μέτρα: Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν σε άρση
Εξηγώντας το σκεπτικό της εισήγησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη 14 Μαρτίου για την άρση των περιοριστικών μέτρων με εξαίρεση τις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε:
«Το γεγονός ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε ένα αρκετά προβλεπόμενο επίπεδο, σε όλα τα μέρη του κόσμου έχουν αρθεί τα μέτρα, δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγεία εδώ και πάρα πολύ καιρό σε σχέση με την covid-19, το οποίο είναι και το σημείο που δημιουργείται η ανάγκη από την αρχή της αναλογικότητας, να υπάρχουν οριζόντια μέτρα σε χώρους με ευάλωτους πληθυσμούς, η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά στο ερώτημα που έθεσε το υπουργείο υγείας για την άρση των μέτρων, εκτός από τα Νοσοκομεία».
Ποια μέτρα προστασίας παραμένουν- Τι ισχύει για όσους νοσούν
Η άρση των μέτρων αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη διενέργεια εβδομαδιαίου rapid test από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο η απομόνωση για τους νοσήσαντες παραμένει, απλά γίνεται με κλασσική αναρρωτική άδεια από τον γιατρό.
Υπενθυμίζεται πως μέτρα προστασίας θα συνεχίσουν να ισχύουν σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Δηλαδή, χρήση μάσκας, διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για ανεμβολίαστους υγειονομικούς με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) με δική τους δαπάνη και τα μέτρα για ασθενείς και επισκέπτες.
«Προσοχή στις ευάλωτες ομάδες»
Η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 παραμένει καθώς «ο ιός θα είναι μαζί μας, δεν το ξεχνάμε, και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».
Ειδική αναφορά έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι, όπως λέει θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο.
«Υπάρχουν όμως λύσεις και θα πρέπει να απευθυνθούν στους γιατρούς τους, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές θεραπευτικές και φαρμακευτικές λύσεις. Αυτό που συστήνεται πάντα σε αυτή την ομάδα πληθυσμού», καταλήγει ο κ. Μαγιορκίνης, είναι να λαμβάνουν τις ανάλογες προφυλάξεις οι ίδιοι αλλά και το περιβάλλον τους.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ