Πέμπτη 09.12.2021
More

  «Σκληραίνει» περισσότερο ο περιορισμός των μετακινήσεων

  Νέα μέτρα από την Παρασκευή- Ελάχιστοι θα κυκλοφορούν μετά τις 9 το βράδυ

  Το πολύ σκληρό μέτρο της απαγόρευσης στην ουσία των μετακινήσεων μετά τις 9 το βράδυ, αποφάσισε τελικά η κυβέρνηση. Θα ισχύσει σε όλη την Ελλάδα από την Παρασκευή για το διάστημα από τις 21.00 έως τις 5 το πρωί.

  Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην πράξη θα επιτρέπονται λίγες και δικαιολογημένες μετακινήσεις περιορίζοντας το ήδη στενό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα.

  Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται εκείνο το διάστημα αυστηρά και μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων του νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

  Η αιτία του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις, κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

  Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί η απαίτηση για αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση

  • μετακίνησης για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1)
  • και συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6),
  • όπως και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

  Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση και προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

  Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά, αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

  Για την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

  «Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Ανέφερε ακόμα ότι ενθαρρύνουν και συστήνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

  «Οι επόμενες εβδομάδες παραμένουν ιδιαίτερα κρίσιμες. Αναγνωρίζουμε την κόπωση όλων μας. Ωστόσο είμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που χρειάζεται να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο και να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

  Ο Στ. Πέτσας

  Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων είχε αφήσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ 1.

  Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη  και την Βόρειο Ελλάδα, επανέλαβε τη διαπίστωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι εκεί υπάρχει βαρύ  επιδημιολογικό φορτίο και επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει οποιοδήποτε παραπάνω μέτρο χρειαστεί, πάντα  κατόπιν της εισήγησης των ειδικών και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε την  κινητικότητα ως τον βασικό εχθρό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, γιατί, αυτός, όπως είπε, εκτρέφει τον κορωνοϊό. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία, όπως ανέφερε, προκαλεί ημερησίως την μετακίνηση 650.000  μαθητών και γονέων, αλλά και κάποιες άλλες οικονομικές δραστηριότητες, που παραμένουν ανοιχτές εν αντιθέσει με ό,τι  συνέβαινε κατά το πρώτο lockdown.

  Ο κ. Πέτσας διαπίστωσε πως για την ώρα έχει καταγραφεί μία μείωση της κινητικότητας κατά  35 – 40% , ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να μειωθεί ακόμη λίγο. «Ό,τι χρειαστεί να κάνουμε είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε  περιφερειακό επίπεδο το επόμενο χρονικό διάστημα, θα το κάνουμε», προανήγγειλε.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα πέσουν σε αριθμό σχετικά γρήγορα, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα  συνεχίσει να πιέζεται με τον αριθμό των εισαγωγών σε Μ.Ε.Θ. και των διασωληνώσεων να αυξάνει, λόγω του φορτίου των  προηγούμενων ημερών. «Το θέμα όμως είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να πέσουν σ’ επίπεδο που δεν θα προκαλούν πίεση το Σύστημα  Υγείας. Αυτό θα το δούμε μετά τις 14 ημέρες. Ελπίζουμε με την τήρηση των μέτρων οι τρεις εβδομάδες του lockdown να είναι  αρκετές».

  Για το εμβόλιο, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σε ορισμένες πτυχές του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά τη σημερινή του ομιλία στη Βουλή. Διαβεβαίωσε σε κάθε περίπτωση ότι «θα υπάρχει επαρκής αριθμός εμβολίων, για όλους, με προτεραιοποίηση φυσικά πρώτα για τις πιο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το υγειονομικό προσωπικό, αλλά και όλες τις άλλες  κατηγορίες που θα εξειδικεύσουν οι ειδικοί».

  Αναφερόμενος στις πολλές εταιρείες, που προχωρούν στην παρασκευή εμβολίου ( Pfizer, AstaZeneca, Monterna Johnson & Johnson  κ.α) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα υπάρχει διαθέσιμο στοκ εμβολίων για τον πληθυσμό, χαρακτήρισε το εμβόλιο μία μεγάλη αχτίδα φωτός, ωστόσο επέστησε την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων εν όψει ενός δύσκολου χειμώνα.

  Του ΦΙΛΗΜΟΝΑ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ