Κυριακή 24.10.2021
More

  Δώρο Χριστουγέννων και αναστολή

  Τι ισχύει, πώς υπολογίζεται

  Πλήρης κρατική κάλυψη του Δώρου Χριστουγέννων με βάση τον ονομαστικό μισθό ή με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης; Επί του παρόντος, τα σενάρια εργασίας γίνονται με τη δεύτερη παραδοχή, ωστόσο όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται η απόφαση να ληφθεί από τον Πρωθυπουργό.

  Η συζήτηση προφανώς δεν αφορά στους εργαζόμενους, που δουλεύουν κανονικά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά εκείνους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης για κάποιο ή κάποιους μήνες λόγω πανδημίας, ενώ δεν λείπουν- αν και λίγες λόγω rotation- οι περιπτώσεις εργαζομένων σε πληττόμενους κλάδους, που παραμένουν σε αναστολή από το Μάιο ως σήμερα, δηλαδή όλο κρίσιμο διάστημα, που «μετράει» για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων.

  Στα 800 ευρώ ο μέσος μισθός όσων είναι σε αναστολή εργασίας

  Τα στοιχεία, που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πάνω στο τραπέζι κι επί των οποίων θα γίνουν οι υπολογισμοί για τη λήψη της τελικής απόφασης, δείχνουν κατ’ αρχάς ότι ο μέσος μισθός όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, είναι 800 ευρώ. Το δεύτερο στοιχείο, που είναι αποφασιστικής σημασίας για το κόστος της κάλυψης του Δώρου Χριστουγέννων, είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που βρέθηκε και βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης εργασίας:

  • Το Μάιο ήταν περίπου 540.000
  • Τον Ιούνιο περίπου 135.000
  • Τον Ιούλιο ο αριθμός τους έπεσε σε 70.000
  • Τον Αύγουστο αυξήθηκε στις 100.000 μετά τα πρώτα περιοριστικά μέτρα
  • Το Σεπτέμβριο έφτασαν στις 120.000

  Οι δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο συνεχίζονται, ενώ το Νοέμβριο του νέου lockdown, πιθανότατα θα προσεγγίσουν τον αριθμό του περασμένου Απριλίου, δηλαδή περίπου 810.000.

  Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

  Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων; Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο, από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους. Δικαιούνται ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στην περίπτωση εργαζομένου με 800 ευρώ, το Δώρο είναι 800 ευρώ, ενώ προβλέπεται και προσαύξηση επιδόματος αδείας άλλα 33,33 ευρώ.

  Τι θα συμβεί, όμως, αν αυτός ο εργαζόμενος έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης γι’ αυτό το χρονικό διάστημα κι αντί να παίρνει τον ονομαστικό μισθό των 800 ευρώ, παίρνει την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ; Αν το Δώρο Χριστουγέννων, που στην περίπτωση του θα πρέπει να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Προϋπολογισμό, υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, τότε θα πάρει Δώρο 534 ευρώ + προσαύξηση επιδόματος 22,25 ευρώ.

  Υπάρχει, όμως, ένα «αλλά». Όσοι βρίσκονται σε αναστολή το Νοέμβριο, θα εισπράξουν ως τις 7 Νοεμβρίου ειδική αποζημίωση 800 ευρώ, δηλαδή 266 ευρώ παραπάνω. Αν αυτά τα 266 ευρώ προστεθούν στα 534 ευρώ του Δώρου, τότε ο εν λόγω εργαζόμενος θα πάρει τελικά ολόκληρο το Δώρο του.

  Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι χαμένοι θα είναι εργαζόμενοι με ονομαστικό μισθό άνω των 800 ευρώ, αφού παρά την προσαύξηση της ειδικής αποζημίωσης, δεν θα φτάσουν στο Δώρο που θα έπρεπε να λάβουν υπό κανονικές συνθήκες.

  Όσοι από μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το οκτάμηνο- Δεκεμβρίου, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους, τμήμα Δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ’ αυτή τη περίπτωση το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ