Πέμπτη 26.05.2022
More

  Τέταρτη δόση εμβολίου: Τι απάντησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

  Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό.

  Το πράσινο φως άναψε σήμερα, Τρίτη 11.01.2022, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για την τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού στους ανοσοκατεσταλμένους.

  Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε τι ισχύει και ξεκαθάρισε ότι η απόφαση αφορά μόνο στη συγκεκριμένη κατηγορία των πολιτών και όχι στον γενικό πληθυσμό.

  «Η τέταρτη δόση αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους. Αυτούς δηλαδή για τους οποίους άνοιξε και η τρίτη δόση τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για περίπου 500.000 συμπολίτες μας. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα και θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού», είπε και τόνισε ότι η τέταρτη δόση θα μπορεί να γίνει 3-6 μήνες μετά την τρίτη.

  Σε ερώτηση για το εμβόλιο που θα τους χορηγηθεί, απάντησε ότι θα κάνουν mRNA εμβόλια. Δηλαδή είτε το σκεύασμα της Pfizer, είτε της Moderna.

  Όχι (ακόμα) τέταρτη δόση εμβολίου για τον γενικό πληθυσμό

  Στη συνέχεια, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό. «Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι ειδική κατηγορία και απαιτείται αυτή η δόση. Για τον γενικό πληθυσμό είναι πρώιμο να πούμε αν θα χρειαστεί κι άλλη δόση εμβολίου. Χρειάζονται μελέτες, πρέπει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα τι σχέση έχουν τα εμβόλια με την Όμικρον», υπογράμμισε.

  «Η τρίτη δόση πάντως δείχνει να είναι εξαιρετικής σημασίας και να μειώνει τη βαριά νόσηση και τις νοσηλείες. Η αναμνηστική δόση προστατεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία», σημείωσε.

  Τέλος, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν και άλλα ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Αττική. «Εκεί υπάρχει μια πίεση και θα δοθούν επιπλέον ραντεβού», κατέληξε.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ