Παρασκευή 12.04.2024
More

  Θεοδωρίδου: Ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών δεν θα είναι υποχρεωτικός

  Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών μίλησε η κ. Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι το 90% που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

  Τα νεότερα για το πρόγραμμα εμβολιασμών ανακοινώνουν στην τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

  Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι το 90% των ατόμων που βρίσκονται σε μονάδες covid είναι ανεμβολίαστοι.

  Επεσήμανε ότι υπάρχει μία απροθυμία στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.

  «Προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός όσων έχουν κληθεί αλλά δεν έχουν ανταποκριθεί».

  Βασικό είναι, όπως είπε, να πειστούν από το περιβάλλον τους και από την εμπειρία που έχουμε όλοι μέχρι τώρα. «Όλοι μας έχουμε ευθύνη να πείσουμε κάποιον που διστάζει»

  Εμβολιασμός εφήβων

  Υπάρχουν έρευνες που δίνουν έγκριση για τον εμβολιασμό των εφήβων, αλλά και έναρξη εμβολιασμών σε μία σειρά από χώρες. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών θα μελετήσει όλα τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους εξής παράγοντες:

  τον ρόλο των παιδιών στη διάδοση, τη θνητότητα, τη νοσηρότητα κλπ.

  Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι ο ενδεχόμενος εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ούτε θα παίξει ρόλο πχ για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

  Επέμεινε για άλλη μία φορά ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων είναι η προτεραιότητα. Αναφορικά με τα παιδιά όταν θα παρθεί κάποια τέτοια απόφαση, προτεραιότητα θα είναι τα παιδιά με αυξημένα νοσήματα.

  Εγκυμοσύνη

  Η νόσος του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις εγκυμονούσες, πχ τη νόσο του πλακούντα, αλλά δεν επιδρά στις γεννήσεις.

  Η σύσταση για τις εγκύους παραμένει υπέρ του εμβολιασμού, πρόσθεσε.

  Τέλος έκανε αναφορά σε περιοχές της χώρας μακριά από το κέντρο που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κάτι που είναι πολύ αισιόδοξο.

  Τα προνόμια των εμβολιασμένων

  Σε ερώτηση για τα προνόμια των εμβολιασμών ανέφερε πως το βασικότερο προνόμιο είναι ο ίδιος ο εμβολιασμός. Σε κάθε περίπτωση τα προνόμια δεν θα προκαλούν μεγάλες διαφοροποιήσεις που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις από όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

  Αν κάποιος εμβολιασμένος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσματα, δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ούτε να παραμείνει σε καραντίνα, εφόσον έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

  Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι λοιπόν ότι δεν χρειάζεται ούτε self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ