Σάββατο 25.09.2021
More

    Τι πρέπει να προσέχουν οι πελάτες στους χώρους εστίασης, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

    Με το άνοιγμα της εστίασης να είναι θέμα ημερών, τα καταστήματα προετοιμάζονται με γρήγορους ρυθμούς ενώ ο ΕΦΕΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία τους. 

    Μεταξύ των περιορισμών για την εστίαση είναι η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και το όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα επέκτασης του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων. Για τα καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη.

    Σημειώνεται ακόμη όταν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τον τουρισμό στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting, την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία και στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύματα.

    Κατά την παραμονή τους σε χώρους εστίασης, οι πελάτες θα πρέπει να προσέχουν ώστε:

    • Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση.
    • Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών
    • Να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασασνέρ.

    Παράλληλα:

    • Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
    • Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη.
    • Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις.
    • Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
    • Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά).
    • Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
    • Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια.

    Διαβάστε εδώ τον πλήρη οδηγό του ΕΦΕΤ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ