Τρίτη 24.05.2022
More

  Τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση -Στο «τραπέζι» της επιτροπής η αύξηση ορίων στους γάμους και οι Πανελλαδικές

  Τα επόμενα βήματα στην πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων

  Τα επόμενα βήματα στην πορεία της άρσης των περιοριστικών μέτρων -κυρίως στην εστίαση και την κυκλοφορία των πολιτών- εξετάζουν, από κοινού, οι επιστήμονες και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

  Αυτό που προβληματίζει και τις δύο πλευρές είναι ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού παρουσιάζουν μεν μια σχετική ύφεση, όμως δεν δίνουν την αυτοπεποίθηση για πλήρη «χαλάρωση». Το σημείο που προσφέρει ένα βασικό αίσθημα ασφάλειας είναι η επέκταση του υποχρεωτικού μέτρου διενέργειας self test στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η πορεία των εμβολιασμών.

  Υπενθυμίζεται ότι στο αμέσως προηγούμενο διάστημα «ξεκλείδωσαν» και τα 4 εμβόλια για τις ηλικιακές ομάδες 40 έως 44 ετών και 35 έως 39 ετών, καθώς και ότι στις αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα εμβολιασμών θα ανοίξει σε ακόμη μικρότερες ηλικίες (18 έως 29 ετών).

  Τι θα γίνει με τη μουσική στην εστίαση

  Ένα από τα μέτρα που συζητείται έντονα αυτό το διάστημα είναι αυτό της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση -κάτι που επηρεάζει άμεσα και τις εκδηλώσεις για γάμους και βαπτίσεις, για τις οποίες ισχύουν ειδικοί κανόνες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Bild», o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα μπορούμε να χαλαρώσουμε περαιτέρω τα μέτρα, καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται. Και η κατάσταση θα βελτιωθεί. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Επομένως, θα υπάρχει μουσική όταν θα έρθουν οι τουρίστες». Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψουν οι ήχοι της μουσικής στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν θα γίνει από αυτό το Σαββατοκύριακο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

  Πηγή που επικαλείται το iefimerida.gr ότι στην επιτροπή θα μεταφερθεί η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης μουσικής από τη Δευτέρα. Η τελική απόφαση, ωστόσο, είναι στα χέρια της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

  Στην επιτροπή θα εξεταστεί και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ατόμων για τους γάμους και τις βαπτίσεις, καθώς και το πρωτόκολλο, δηλαδή τα υγειονομικά μέτρα, που θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

  Η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μάσκες

  Στην ίδια συνέντευξη, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι έρχονται περαιτέρω «ανοίγματα». Συγκεκριμένα, προανήγγειλε ότι θα επεκταθεί το ωράριο κυκλοφορίας -σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 00:30, μετά τα μεσάνυχτα- το προσεχές διάστημα. Από τη φράση του, ωστόσο, προκύπτει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σκέψεις για πλήρη κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας.

  Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι κανονισμοί που ισχύουν για τις μάσκες, καθώς για το θέμα αυτό γίνονται αρκετές «βιαστικές», δημόσιες τοποθετήσεις περί κατάργησης του μέτρου, γεγονός που έχει ενοχλήσει μέλη της επιτροπής και στελέχη αρμόδιων υπουργείων.

  Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «εξαρτάται από το τι θα πουν οι ειδικοί. Αναμένω πως οι μάσκες θα διατηρηθούν σίγουρα στους εσωτερικούς χώρους. Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, όταν τρως σε ένα εστιατόριο δεν είσαι υποχρεωμένος να φοράς μάσκα. Αυτό θα πρέπει να είναι σαφές. Έχεις τη μάσκα σου, εισέρχεσαι στο εστιατόριο και μετά τη βγάζεις».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ