Πέμπτη 25.07.2024
More

  Το ECDC «κοκκίνισε» όλη την Ελλάδα

  Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα και στον δείκτη θετικότητας

  Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

  Κοκκίνισε όλη Ελλάδα

  Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 4 με 11 Μαρτίου η χώρα μας βάφτηκε εντελώς κόκκινη.

  Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

  Τα νούμερα συνεχίζουν  να μην είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς σχεδόν όλη η ήπειρος έχει βαφτεί κόκκινη, ενώ λίγες χώρες παραμένουν στο βαθύ κόκκινο.

  Αυξήθηκε και ο δείκτης θετικότητας

  Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, η χώρα μας μετά από αρκετό καιρό πέρασε στο κίτρινο, ενώ το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν στο πράσινο.

  Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο».

  Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πάνω από το «όριο συναγερμού» του 4%.

  Όσον αφορά τον αριθμό διαγνώσεων ανά 100.000 κατοίκους, οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας βρίσκονται επίσης στο κόκκινο.

  Αύξηση και στα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό

  Μάλιστα δεν υπάρχει καμία περιοχή πια που να βρίσκεται στο κίτρινο.

  Στο πορτοκαλί βρίσκονται μόνο τα Γιάννενα και η Θράκη.

  Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη που σημαίνει πως έχουν 150 ή περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Όσες περιοχές έχουν βαφτεί με σκούρο κόκκινο χρώμα τότε έχουν 500 ή περισσότερα κρούσματα στον ίδιο πληθυσμό.

  Να σημειωθεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

  Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ