Κυριακή 21.04.2024
More

  Τσελέντης: Θα έχουμε πολύ ισχυρούς μετασεισμούς για βδομάδες

  Προειδοποίηση από τον καθηγητή μετά τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ

  Τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα πολύ ισχυρών μετασεισμών στη Σάμο έκρουσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

  Ο καθηγητής εκτίμησε πως η σεισμική δόνηση των 6,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός αλλά υπογράμμισε πως λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους, θα ακολουθήσουν πολύ ισχυροί μετασεισμοί – ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ ενώ η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει εβδομάδες.

  Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως μικρό τσουνάμι έπληξε το νησί – όπως και την Σμύρνη της Τουρκίας – και συμβούλεψε τους κατοίκους να αποφεύγουν τόσο τις παλιές κατασκευές όσο και τις παραλίες. «Θέλει πολύ προσοχή», είπε ο κ. Τσελέντης τονίζοντας πως υπάρχει η πιθανότητα να διεγερθούν δευτερογενώς και άλλα τμήματα.

  «Είναι πάρα πολλά ρήγματα πάνω στο τόξο. Το παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα ενημερώνουμε τον κόσμο».

  Δρ Α. Γκανάς: Δεν έχει γίνει ο κύριος μετασεισμός

  Από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εκτίμησε πως δεν έχει γίνει ακόμα ο κύριος μετασεισμός. Κατά τον ίδιο, ο μετασεισμός θα μπορούσε να είναι

  Στη Σάμο έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 6 άτομα με πληροφορίες για μία γυναίκα σοβαρά τραυματισμένη μετά την κατάρρευση τοίχου. Παλιά κτήρια έχουν καταρρεύσει με ζημιές στο Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο. Ένα μικρό τσουνάμι χτύπησε την Σάμο παρασέρνοντας αυτοκίνητα και μηχανάκια.

  Ρωγμές έχουν διαπιστωθεί και στους λιμενοβραχίονες στο Βαθύ και το Πυθαγόρειο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ