Τρίτη 24.05.2022
More

  Τζανάκης: Μέχρι 25 Ιανουαρίου η κορύφωση του πανδημικού κύματος με 52.000 κρούσματα

  Ο καθηγητής εξήγησε ότι στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση δύο διαφορετικές μεταλλάξεις, η Δέλτα και η Omicron 

  Μεταξύ 18 και 25 Ιανουαρίου αναμένεται η κορύφωση του πανδημικού κύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

  Το μαθηματικό μοντέλο της ομάδας του, προβλέπει 48.000 έως 52.000 κρούσματα κορωνοϊού κάτι που σημαίνει ότι οι ημερήσιες αιχμές ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

  Όπως εξήγησε ο καθηγητής Τζανάκης, η χώρα μας  είναι αντιμέτωπη με την έξαρση δύο διαφορετικών μεταλλάξεων κορωνοϊού, της Δέλτα και της Omicron.

  Όπως είπε η Δέλτα είναι εδώ καθώς αποτελεί το 10% και σε ορισμένες περιοχές το 20% των κρουσμάτων και καθώς είναι πολύ λοιμογόνος συνεχίζει να προκαλεί θανάτους, διασωληνώσεις και νοσηλείες. Η έξαρση της Δέλτα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι και η αιτία που συντηρείται η πίεση στο σύστημα υγείας.

  «Όταν έχουμε 25.000, 30.000 και 35.000 (κρούσματα) και το 20% από αυτά να είναι Δέλτα, -που μπορεί να είναι παρά πάνω, έχουμε 5.000 και 6.000 Δέλτα. Τα υπόλοιπα είναι Omicron που υποτίθεται ότι δεν πιέζουν το σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

  Για την Omicron ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα οι ειδικοί θα έχουν τα πρώτα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους που φέρουν την εν λόγω μετάλλαξη ενώ σε δύο με τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσουν την επήρεια της στις διασωληνώσεις και θανάτους.

  «Με τρομάζει η θετικότητα»

  Ο κ. Τζανάκης εξήγησε πως όταν γίνουν πολλά τεστ για παράδειγμα 650.000 τότε τα κρούσματα θα φτάσουν 65.000 με έναν δείκτη θετικότητας γύρω στο 10%.

  «Αυτοί οι αριθμού είναι ρεαλιστικοί που σας λέω», σημείωσε.

  «Να ανοίξουν μια εβδομάδα μετά τα σχολεία»

  Ο καθηγητής πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μια εβδομάδα αργότερα προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα για την μετάλλαξη Omicron και αυτή η εβδομάδα να αναπληρωθεί το Πάσχα ή στο τέλος της χρονιάς.

  Ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση αλλά θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και να εξεταστούν τα δεδομένα. Έστρεψε τα βέλη εναντίον όσων αναφέρουν ότι πουθενά στον κόσμο δεν είναι κλειστά στα σχολεία επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ