Κυριακή 23.01.2022
More

  Βαρυμπόμπη: Κραυγή αγωνίας για τη διάσωση ζώων

  Παράλληλα με την αγωνία για τους κατοίκους των περιοχών που δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθούν ζώα -δεσποζόμενα και αδέσποτα- από τις φλόγες

  Την ώρα που η φωτιά συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη, αγωνία επικρατεί για εκατοντάδες ζώα που είτε έχουν εγκλωβιστεί, είτε έχουν χαθεί στην περιοχή που δοκιμάζεται από την καταστροφική πυρκαγιά.

  Άνθρωποι που έβλεπαν τις περιουσίες τους να χάνονται από την ανεξέλεγκτη φωτιά, πήραν ελάχιστα υπάρχοντα και τα κατοικίδιά τους και απομακρύνθηκαν από τις εστίες.

  Την ίδια ώρα, πυροσβέστες και εθελοντές περιέθαλπαν όσο μπορούσαν τα ζώα που έβρισκαν να τριγυρνούν στην φλεγόμενη περιοχή.

  Φυσικά, στον τραγικό απολογισμό της πύρινης λαίλαπας ήδη συγκαταλέγονται και πολλά ζώα τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο στις φλόγες.

  Ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή, η κινητοποίηση του κόσμου μέσα από τα social media είναι συγκινητική.

  Eυαισθητοποιημένοι ζωόφιλοι κάνουν εκκλήσεις για να σωθούν τα αδέσποτα ζώα της περιοχής, ενώ συναντάμε και αναρτήσεις για δεσποζόμενα ζώα που από το φόβο τους και μέσα στον πανικό, έχουν φύγει από τους δικούς τους.

  Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Dogs’ Voice» συστήνει μάλιστα, τη δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς στη Βαρυμπόμπη, καθώς όπως υπογραμμίζεται, αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες.

  Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς προβλέπει:

  1. Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.

  2. Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται ΜΟΝΟ με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.

  3. Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα ΜΟΝΟ εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.

  4. Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.

  5. Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Η πλατφόρμα άνοιξε την Τρίτη (3/8) και μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ.

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ