Κυριακή 17.01.2021
More

  Βατόπουλος: Σε υψηλά επίπεδα για καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί

  «Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ ο ιός τελικά είναι παντού» 

  Για μείωση των κρουσμάτων, όχι όμως στο ρυθμό που «θέλουν οι ειδικοί» έκανε λόγο ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προειδοποιώντας πως ο αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για καιρό.

  Σε ότι αφορά την άρση του lockdown, ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό με τον οποίο μειώνονται τα κρούσματα αποδίδοντας την απόκλιση σε μη ορθή τήρηση των μέτρων.

  «Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Ναι μεν πέφτουν τα (σ.σ ημερήσια) κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα “ατυχές” περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, μιλώντας στο Open.

  Σε ερώτηση για άρση του lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Το να υπάρξει κάποια κοινωνική ζωή τις γιορτές είναι σημαντικό για το ηθικό των πολιτών, την οικονομία, όλη την κοινωνία. Το θεωρώ χρήσιμο να υπάρξει κάποια κινητικότητα».

  Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς η 1η Δεκεμβρίου για άνοιγμα της χώρας. «Τα σχολεία είναι προτεραιότητα, ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα».

  «Ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός, μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες» τόνισε ο κ. Βατόπουλος, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ