Τρίτη 20.04.2021
More

  Βεβαιώσεις μετακίνησης: Νέες αλλαγές από σήμερα – Αναλυτικός οδηγός

  Ποιοι και τι πρέπει να γνωρίζουν

  Σε ισχύ τίθενται από σήμερα, 9 Μαρτίου, οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, που έχουν ισχύ 14 ημερών –δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

  Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία στην επιχείρηση ή τον εργοδότη τους και όχι σε όσους βρίσκονται σε:

  1. Καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  2. Τηλεργασία
  3. Νόμιμη άδεια

  Οι τρεις αυτές κατηγορίες πολιτών μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των έξι ειδικών SMS του 13033.

  Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

  Με έντυπο, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr, μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

  Πώς χορηγείται η βεβαίωση μετακίνησης

  Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

  Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Με το νέο έντυπο μέσω της «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν, επίσης, να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

  Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας). Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών.

  Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Εγνατία Οδός

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ