Σάββατο 31.07.2021
More

  Υποχρεωτική μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους αν αυξηθούν τα κρούσματα

  Ζήτημα επάρκειας μασκών, εάν γίνει υποχρεωτική η χρήση τους και σε εξωτερικούς χώρους 

  «Η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους εάν αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία» ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη.

  Η Μ. Παγώνη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους ενώ έθεσε και ζήτημα επάρκειας των μασκών σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό.

  Στην περίπτωση δε, της υποχρεωτικής μάσκας σε σχολεία, δήλωσε πως «Στα σχολεία το δύσκολο δεν είναι να τη φοράνε οι μαθητές, αλλά  ότι θα πρέπει να υπάρχουν αρκετές, γιατί όταν μιλάς, υγροποιούνται και αυτές θα πρέπει να αλλάζουν. Θα πρέπει να υπάρχει δηλαδή μεγάλη ποσότητα από μάσκες για να μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε».

  Η Μ. Παγώνη μίλησε και για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία. «Ειδοποιούνται οι υγειονομικές περιφέρειες και προμηθευόμαστε. Με τα δεδομένα που έχουμε ο κάθε γιατρός στα νοσοκομεία παίρνει μια μάσκα κάθε πρωί. Γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και να μπορούμε να πάρουμε 2 και 3 μάσκες σε κάθε εφημερία που είμαστε για 24 ώρες», υπογράμμισε.

  Επανέλαβε δε, ότι μεγαλύτερη ανησυχία στους επιστήμονες προκαλούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, καθώς όπως είπε, ένας ασυμπτωματικός μπορεί να μεταδώσει σε 80-100 άτομα, σημειώνοντας ότι στην Ισπανία και στην Ιταλία λόγω των ασυμπτωματικών ασθενών τα 50 κρούσματα έφταναν τα 150 μέσα σε μια ημέρα.

  Αναφερόμενη στα στα 52 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών επισήμανε ότι η αιτία είναι η χαλάρωση των μέτρων.

  «Ήδη είχαμε χαλαρώσει όλο αυτόν τον καιρό, έχουν γίνει πολλά πάρτο και πανηγύρια. Κι αυτά τα κρούσματα δεν είναι χθεσινά, είναι αποτέλεσμα του τι έγινε πριν 15 μέρες, απλώς τώρα εμφανίζονται ότι είναι θετικά» υπογράμμισε.

  «Ευθύνες» επιρρίπτει και στους επιστήμονες οι οποίοι επέμεναν ότι οι νέοι δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα.

  «Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δε σημαίνει ότι ο νέος δε θα νοσήσει. Άλλωστε, ήδη έχουν νοσήσει αρκετοί νέοι και αν δείτε μελέτες από το εξωτερικό σε χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, θα διαπιστώσετε ότι αρκετοί νέοι νόσησαν. Απλώς είχαν συμπτώματα, τα οποία ήταν πολύ πιο ήπια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μεταδίδουν», πρόσθεσε.

  Ωστόσο, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία, απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown, ακόμα και αν η χώρα εισέλθει σε δεύτερο κύμα.

   

   

  Με πληροφορίες του ΣΚΑΪ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ