Σάββατο 25.05.2024
More

  Αφετηρία διαλόγου για την ανάδειξη της Βελλάς

  Κοινή είναι η αγωνία, η διάθεση, αλλά επίσης κοινές είναι και κάποιες προτάσεις για το μέλλον της Βελλάς, έτσι όπως παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Αποφοίτων Βελλαϊτών Ιωαννίνων και Ελλάδας αντίστοιχα, το πρωί της Τετάρτης στα Ιωάννινα.

  Το συνέδριο, όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, δεν αποτέλεσε ένα ακόμη μνημόσυνο για το παρελθόν που χάθηκε οριστικά, αλλά την αφετηρία για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου με τη διατύπωση και προβληματισμών και προτάσεων οι οποίες μπορούν να καλύψουν δύο βασικά σκέλη.

  Το πρώτο έχει να κάνει με τη συνέχιση της εκκλησιαστικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας που εξαντλείται με την προοπτική λειτουργίας της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών από τον Οκτώβριο του 2023, αλλά σίγουρα το πιο ενδιαφέρον είναι το δεύτερο σκέλος που αφορά στη δυνατότητα της υλοποίησης σπουδών ακαδημαϊκού επιπέδου.

  Με το Πανεπιστήμιο

  Ο κοινός τόπος αποτυπώθηκε περισσότερο στο δεύτερο σκέλος καθώς ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος έκανε γνωστό πως από κοινού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουν προχωρήσει τη συνεργασία τους, διαμορφώνοντας έναν Κανονισμό που εξετάζεται σε νομικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, ώστε να συσταθεί στη Βελλά ένα εκπαιδευτικό κέντρο ακαδημαϊκού επιπέδου, ως ένα Κέντρο Διά Βίου Μάθησης. Επίσης όμως, στο ίδιο πλαίσιο υπάρχουν πρωτόλειες συζητήσεις με τη Θεολογική Σχολή του Μονάχου, αλλά και με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ ο κ. Μάξιμος σχολίασε με θετικό τρόπο την πρόταση που υποβλήθηκε από έναν εκ των ομιλητών για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ορθοδοξίας.

  Η ίδρυση Σχολών ή Τμημάτων Σχολών ακαδημαϊκού επιπέδου αποτέλεσε αντικείμενο και άλλων προτάσεων στη διάρκεια του συνεδρίου με τον Δρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαο Βώττη, να προτείνει στη δική του ομιλία την ίδρυση Τμήματος Γεωπονίας ως παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Σε παρεμφερές επίπεδο κινήθηκαν και άλλες προτάσεις, όπως του Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου Κων. Τσακτσίρα που πρότεινε την δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αγροοικολογία και την Αγροδιατροφή προς την κατεύθυνση ίδρυσης Τμήματος Αγροοικολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

  Άλλες προτάσεις

  Στη συνέχεια των εισηγήσεων από τους ομιλητές κατατέθηκαν και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για το μέλλον της Βελλάς. Ο Θεοχάρης Κοσμάς Ομ. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπ. Ιωαννίνων πρότεινε τη σύσταση «Κέντρου Σπουδής και Έρευνας Βιολογίας Φυτών με πυλώνα ένα σύγχρονο Βοτανικό Κήπο στη Βελλά».

  Την ίδρυση «Ελληνορθοδόξου Ευρωπαϊκού Κολεγίου Βελλάς», πρότεινε ο Ελευθ. Γείτονας, Γεν. Διευθυντής των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων, ενώ ο περιφ. σύμβουλος Ζώης Γαλατάς μίλησε για την «εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς». Ομιλία με θέμα «η Βελλά, το νέο Τεχνολογικό Πάρκο», ανέπτυξε ο νεοκλεγείς περιφ. σύμβουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός Σπυρ. Υφαντής, ενώ ο ταμίας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Ηλίας Γαλανός ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «Η Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας».

  Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Βελλάϊτών Ιωαννίνων Δημ. Φλώρος ανέπτυξε την πρόταση με τίτλο «Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών».

  Η δυσαρέσκεια για την Εκκλησία της Ελλάδος

  Στα αξιοσημείωτα των πρώτων τοποθετήσεων στην αρχή του συνεδρίου, η διατύπωση από τον κ. Μάξιμο ιδιαίτερα επικριτικών θέσεων προς την Εκκλησία της Ελλάδος ακόμη και προσωπικά για τον Αρχιεπίσκοπο, Μακαριότατο κ.κ Ιερώνυμο και τη στάση του προ διετίας στην απόφαση να μπει λουκέτο στην Εκκλησιαστική Ακαδημία και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

  «Πολλοί είπαν ή έγραψαν πώς είναι δυνατό να μην γνώριζα τις προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας μας κι όμως αυτό είναι η αλήθεια. Και αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δοκιμάστηκαν οι σχέσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο. Να γνωρίζετε όμως, ότι ακόμη και για τη Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, υπήρξε ζήτημα στην Ιερά Σύνοδο γιατί ούτε αυτήν την ήθελαν να συσταθεί στη Βελλά», πρόσθεσε.

  Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα της ΣΜΥΚ ο κ. Μάξιμος επιβεβαίωσε όσα είχε παρουσιάσει η «Ε» πριν από ένα μήνα σχετικά με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της Σχολής στη Βελλά από τον Οκτώβριο του 2024.

  Χαιρετισμοί

  Χαιρετισμό στην αρχή του συνεδρίου απηύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, και οι πρόεδροι των Ενώσεων Αποφοίτων Βελλαϊτών Ελλάδος και Ιωαννίνων αντίστοιχα, κ.κ Βώττης και Φλώρος. Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη και Ιωάν. Τσίμαρης αντίστοιχα. Συντονιστής και πρόεδρος του συνεδρίου ήταν ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος του Συνδέσμου των Ιωαννίνων Ιωάν. Γιώσας.

  Το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν και εκείνες που προστέθηκαν πέραν του καθορισμένου προγράμματος αλλά και οι προβληματισμοί και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν, θα δημοσιοποιηθούν σε ειδικό φυλλάδιο που θα εκδοθεί προσεχώς, ενώ θα αποσταλεί το σώμα των προτάσεων στα συναρμόδια υπουργεία, στους τοπικούς φορείς και στην Ιερά Σύνοδο.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ