Πέμπτη 15.04.2021
More

  Αναπλάσεις στο κέντρο μέσω ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων

  Αποφάσεις για μία σειρά σημαντικών έργων στο Δήμο Ιωαννιτών έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή.

  Η αποκατάσταση του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης, η ανάπλαση της δημοτικής λαϊκής αγοράς στην Αγία Μαρίνα, η ανάπλαση της πλατείας Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννη, οι αναπλάσεις των οδών Κύργιου και Αγίας Μαρίνας, του περιβάλλοντος χώρου της Μητρόπολης και του ίδιου του Μητροπολιτικού Μεγάρου είναι μερικές μόνο από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που φιλοδοξεί να εντάξει ο δήμος Ιωαννιτών στην πρόταση που ενέκρινε την Τρίτη η Οικον. Επιτροπή.

  Πρόκειται για την πρόταση χρηματοδότηση μελέτης για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων στο κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

  Η πρόταση υποβάλλεται μετά την συνεργασία που είχε ο δήμαρχος με τον υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη και την προφορική δέσμευση του δεύτερου για χρηματοδότησή της.

  Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης της πράξης με τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μετά την έγκριση της χρηματοδότησης.

  Η Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου θα προχωρήσει στη σύνταξη του φακέλου και την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης για τη σύνταξη της μελέτης.

  Για την συγκεκριμένη μελέτη, όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Αρλέτος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θα αξιοποιηθούν και στοιχεία που ήδη υπάρχουν στο δήμο και έχουν προέλθει από μελέτες προγενέστερων ετών ή και από τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ενοποίηση του κέντρου.

  Παράλληλα όμως, διευκρίνισε πως η πρόταση δεν περιλαμβάνει κάποια αλλαγή στην πρόταση που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για το Πάρκο Πολιτισμού, που εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του δήμου Ιωαννιτών, αλλά αναφέρεται σε παρεμβάσεις διασύνδεσης της περιοχής παρέμβασης με άλλες περιοχές της πόλης.

  Άλλα έργα

  Στην ίδια συνεδρίαση, η Οικον. Επιτροπή έλαβε αποφάσεις και για μία σειρά άλλων έργων στο δήμο Ιωαννιτών, τα οποία περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν χρονίζοντα αιτήματα των πολιτών.

  «Σε πείσμα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της εμμονής ορισμένων εξ αυτών ότι η δημοτική αρχή δεν έχει πρόγραμμα και δεν μπορεί να διοικήσει αποδεικνύουμε ότι και πρόγραμμα υπάρχει και διοίκηση ασκείται και πολύ σημαντικά έργα δρομολογούνται το ένα μετά το άλλο.

  Είναι γνωστό ότι χάρη στον αγώνα δρόμου που κάνει η παρούσα δημοτική αρχή έχουμε εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, ετοιμάζουμε νέες προτάσεις και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους σε ένα τεχνικό πρόγραμμα που παραλάβαμε με δημοπρατημένο πολύ μικρό αριθμό έργων και  μόλις ένα έργο ΕΣΠΑ. Και θυμίζω ότι το ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει το 2014», υπογράμμισε αρχικά ο κ. Αρλέτος, διατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό, μία ξεκάθαρη αιχμή για την προηγούμενη δημοτική αρχή.

  Αναλυτικά:

  Εγκρίθηκε η δημοπράτηση για την κατασκευή έργων υποδομής στη Δημοτική Ενότητα Ιωαννίνων με προϋπολογισμό 619 χιλιάδες ευρώ.

  Το φυσικό αντικείμενο του έργου αποτελεί συνέχεια προηγούμενης εργολαβίας η οποία έχει κηρυχθεί έκπτωτη.

  • Ολοκλήρωση της οδού Μπέγκα στην Κιάφα
  • Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Ρόζας Ιμβριώτη και τμήματα οδών στην Βρυσούλα
  • Ολοκλήρωση τμήματος της οδού Μαρίας Κάλλας στον Βοτανικό
  • Κατασκευή τμήματος της οδού της Κατίνας Παξινού, της οδού Κανελλοπούλου και τμήματα οδών στον Βοτανικό.

  Το δεύτερο έργο, με προϋπολογισμό 700 χιλιάδες ευρώ, αφορά σε διανοίξεις οδών και διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων σε Νέα Ζωή και Νεοχωρόπουλο και είναι από τα μεγαλύτερα του τεχνικού μας προγράμματος.

  Οι εργασίες θα αναπτυχθούν στις περιοχές:

  Νέα Ζωή επί των οδών Κ. Παλαιολόγου – Ιερολοχιτών –Σόλωνα – Βεργίνας – Κ. Χαρισιάδη – Θερμοπυλών και Γκριμπόβου

  Καρδαμίτσια επί των οδών Δεινοστράτους – Κ Λάσκαρη και Κάδμου

  και Κάτω Νεοχωρόπουλου & Σεισμοπλήκτων επί των οδών Ισοκράτους – Βλαχογιάννη – Η. Βενέζη – Παληκαρίδη – Ιωνίας – Γεφ. Τσιμόβου – Α. Κωνσταντινίδη – Παπανικολή και Κερκύρας.

  Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση διάθεσης πίστωσης για την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων – Νεοχωρόπουλου. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 χιλιάδες ευρώ.

  Ομόφωνα τέλος, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την υποβολή αιτήματος προς την Κτηματική Υπηρεσία για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και των εντός αυτών κειμένων κτιριακών και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, που βρίσκονται πάνω από την πλατεία Ομήρου, προκειμένου να προχωρήσει στη συντήρηση και ανάδειξή τους, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους από τους δημότες.

   

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ