Δευτέρα 12.04.2021
More

  Δέσμευση για μείωση των ανταποδοτικών τελών

  Στοιχεία και απαντήσεις για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου Ιωαννιτών έδωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Φώτης Βάββας.

  Την πολιτική δέσμευση και μάλιστα με δημόσια δήλωσή του, ότι η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών για τους δημότες, ανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Φ. Βάββας, απαντώντας έτσι σε ερώτηση σχετικά με το πιθανό όφελος που θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους, με την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται για τα ταμεία του δήμου από το έργο του οδοφωτισμού.

  Ανεξάρτητα από το εάν κάποιος μπορεί να αποδεχθεί τις εκτιμήσεις του οφέλους που θα προκύψει από την υλοποίηση του έργου αντικατάστασης του οδοφωτισμού ή τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης για «φουσκωμένα» στοιχεία, οι πολίτες ενδιαφέρονται αφενός να μην κληθούν να επιβαρυνθούν και αφετέρου, να δουν τους υψηλούς λογαριασμούς που καταβάλλουν, να μειώνονται σε πραγματικές τιμές.

  Από τη στιγμή επομένως, που η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, όπως το συγκεκριμένο αφήνει μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης πόρων για τον δήμο Ιωαννιτών, είναι μία αυτονόητη συνέχεια η μείωση των ανταποδοτικών τελών, και ο κ. Βάββας ανέλαβε τη δέσμευση αυτή, χωρίς να την προσδιορίζει πάντως, χρονικά.

  «Από όταν ανέλαβε η δημοτική αρχή δε συζήτηση ποτέ για αυξήσεις αλλά μόνο για μειώσεις των τελών. Ήδη από τον Νοέμβριο προχωρήσαμε σε μειώσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών και περιοχές και θα συντάξουμε νέα μελέτη για νέες μειώσεις, που είναι σε συνάρτηση με την πορεία εκτέλεσης μεγάλων έργων. Είναι δέσμευση της δημοτικής αρχής, ότι οι πόροι που θα προκύψουν είτε από την επέκταση των υποδομών ή από το όφελος στα ανταποδοτικά, θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες αποφάσεις και ενέργειες, που θα έχουν αντίκτυπο στις τσέπες των πολιτών. Βασική πρόθεση της δημοτικής αρχής, είναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Στοιχεία και απαντήσεις

  Μία ημέρα μετά την απόφαση της Οικον. Επιτροπής να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την προγραμματική σύμβαση για τον οδοφωτισμό με την περιφέρεια Ηπείρου, η δημ. αρχή έχει κάθε λόγο να εκφράζει την ικανοποίησή της, γιατί με τον τρόπο αυτό και τη διευκόλυνση που παρέχει πλέον σε δημοτικές αρχές, που δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών στα δημ. συμβούλια, το υπ. Εσωτερικών, έγινε το πρώτο βήμα, για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, που αποτελούσε βασική μετεκλογική εξαγγελία της δημοτικής αρχής.

  Οι δύο αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Τεχνικών Έργων αντίστοιχα Φ. Βάββας και Γ. Αρλέτος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν επανέλαβαν ουσιαστικά τα βασικά σημεία των εισηγήσεών τους στη συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής της Τρίτης, χωρίς να χάσουν την ευκαιρία να επιτεθούν στην αντιπολίτευση. Η χθεσινή αναφορά ωστόσο επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στην παράταξη της κας Καλογιάννη και την ίδια προσωπικά, με τον Γ. Αρλέτο, να τονίζει με νόημα, πως κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν πως είναι δυνατό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 να υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αυτό είναι το ιδανικότερο για τους δήμους και σήμερα να υποστηρίζουν το αντίθετο.

  Ο κ. Βάββας από την πλευρά του επανέλαβε πως με το μοντέλο ΣΕΑ, που επιλέχθηκε να προχωρήσει το έργο, οι πολίτες δε θα έχουν κανένα απολύτως κόστος, ενώ από την άλλη, ο δήμος Ιωαννιτών, «επιτυγχάνει

  την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος και με σημαντικά οφέλη στο στάδιο της παραγωγικής λειτουργίας του έργου».

  Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά την προεργασία που έγινε από τον τεχνικό σύμβουλο της περιφέρειας, στον δήμο Ιωαννιτών υπάρχουν 17.624 λαμπτήρες εκ των οποίων μόνο οι 763 είναι led.

  Με την ολοκλήρωση του έργου η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι κατ’ ελάχιστον 62%.

  Το ζήτημα της κατανάλωσης

  Η σημερινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο δήμο Ιωαννιτών ανέρχεται σε 12,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη φτάνει στο 1,9 εκατομμύρια.

  Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες.

  Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια.

  Ο επιμερισμός επί της εξοικονόμησης κόστους ενέργειας – ελάχιστα εκτιμώμενος – θα είναι 25% για τον Δήμο και 75% για τον ιδιώτη που έχει κατασκευάσει με ίδια κεφάλαια το έργο και θα έχει την ευθύνη της συντήρησης.

  Έτσι το καθαρό όφελος για τον δήμο υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια για τα 12 χρόνια.

  Ο (ανίσχυρος) ρόλος της Τεχνικής Υπηρεσίας

  Το ζήτημα που προκύπτει πάντως και σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο δήμο Ηγουμενίτσας, όπου η Τεχνική του Υπηρεσία απέδειξε ότι ο υπολογισμός της ετήσιας δαπάνης από τον ίδιο τεχνικό σύμβουλο, ήταν λανθασμένος (κάτι που αποδέχθηκε δημόσια και ο Αλ. Καχριμάνης), αναφέρεται στο εάν τα στοιχεία που σχετίζονται με τον δήμο Ιωαννιτών επιβεβαιώνονται από την Τεχνική του Υπηρεσία ή εάν αυτό θα γίνει σε κάποιο επόμενο στάδιο ελέγχου.

  Η απάντηση ήταν μάλλον «θολή» με την έννοια πως ο κ. Βάββας υποστήριξε, ότι τα στοιχεία του τεχνικού συμβούλου συμπίπτουν με τα στοιχεία του παρόχου (της ΔΕΗ δηλαδή), ενώ για τον ρόλο της Τεχνικής Υπηρεσίας, τόσο ο κ. Βάββας όσο και ο κ. Αρλέτος υποστήριξαν, ότι δε διαθέτει την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για να ελέγξει τη συγκεκριμένη σύμβαση για ένα έργο ΣΕΑ.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ