Κυριακή 21.07.2024
More

  Αντιδρούν οδηγοί και επιχειρήσεις στην απαγόρευση κυκλοφορίας

  Γενικευμένη είναι η αναστάτωση και σε αντίστοιχο πλαίσιο και οι αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων και συνδικάτων που έχουν στις τάξεις τους, εκατοντάδες μέλη – ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων, βυτιοφόρων και άλλων, ενόψει της εφαρμογής από σήμερα Παρασκευή, της απόφαση του περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας.

  Η έναρξη ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων γίνεται στην πράξη από σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι και θα ισχύει μέχρι το βράδυ της Κυριακής, οπότε και θα επιτρέπεται ξανά η κυκλοφορία των οχημάτων.

  Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν σοβαρές αντιδράσεις από εκπροσώπους του κλάδου των μεταφορέων όπως όμως και από επαγγελματίες του τουρισμού που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται να εξυπηρετηθούν σχεδόν καθημερινά για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους ή για απαραίτητες εργασίες όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων και η απομάκρυνση λυμάτων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες άλλωστε δε διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς και χρειάζεται να κάνουν εκκένωση αν όχι καθημερινά, ανά δεύτερη ημέρα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι πρατηριούχοι που με βάση την απόφαση θα πρέπει να έχουν γεμίσει τις δεξαμενές καυσίμων μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και έπειτα να περιμένουν το επόμενο βυτίο από το πρωί της Δευτέρας. «Αν όμως το πρωί της Παρασκευής, έχω μισογεμάτες τις δεξαμενές, δε μπορώ να φέρω βυτίο για να τις γεμίσω, αλλά μπορώ να το κάνω το Σάββατο. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας των βυτιοφόρων θα μείνουμε χωρίς δυνατότητα τροφοδοσίας των πρατηρίων και συνακόλουθα και χωρίς τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες», ανέφερε στην «Ε» ένας εκ των πρατηριούχων της περιοχής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

  Οι πρατηριούχοι, όπως και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι έχουν κινηθεί και μεμονωμένα, αλλά και συντονισμένα προς τις τοπικές αρχές και τους φορείς όπως το Επιμελητήριο της Πρέβεζας που έχει επίσης επισημάνει προς την Περιφέρεια Ηπείρου την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις και εξαιρέσεις από τη γενική εφαρμογή της απόφασης, γιατί θα δημιουργηθούν πολλά επιπλέον προβλήματα.

  Εξετάζουν προσφυγή λόγω αναρμοδιότητας

  Προς το παρόν και παρά τις οχλήσεις που έχει δεχθεί η Περιφερειακή Αρχή είτε για τροποποίηση της απόφασης είτε για την πρόβλεψη συγκεκριμένων εξαιρέσεων εφαρμογής, δεν έχει προκύψει κάποια διαφορετική εξέλιξη. Ωστόσο, από τους διαμαρτυρόμενους κλάδους τονίζεται και η παράμετρος της παράτυπης απόφασης λόγω απόλυτης αναρμοδιότητας της Περιφέρειας να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις. Επικαλούνται μάλιστα ως απόλυτή απόδειξη για τη συγκεκριμένη επισήμανση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αναφέρει επακριβώς στο άρθρο 52, παρ. 8 τα εξής:

  «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης μπορούν να επιβάλλονται περιορισμοί στην κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Χώρας και να καθορίζεται η προσωρινή κίνησή τους σε χώρους στάθμευσης». Έτσι, προαναγγέλλουν και δικαστικές προσφυγές, οι οποίες όμως ακόμη κι αν γίνουν θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν και να εκδοθούν αποφάσεις.

  Τέλος, ως προς την εφαρμογή της απόφασης, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πρέβεζας και το Τμήμα Τροχαίας δεν υποχρεούνται να εκδώσουν κάποια άλλη απόφαση κυκλοφοριακής ρύθμισης, αλλά να ελέγχουν την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης της Περιφέρειας Ηπείρου μέχρι νεωτέρας.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ