Τετάρτη 24.04.2024
More

  Αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα ζώα

  Η Ε’ ΚΟΗ για τις θέσεις των κυνηγών

  Δυσάρεστη έκπληξη και απογοήτευση προκάλεσε στις τάξεις της κυνηγετικής οικογένειας, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή και προωθείται προς ψήφιση για τα ζώα συντροφιάς.

  Μία πολύμηνη διαδικασία, η οποία προκάλεσε εξαρχής τις έντονες αντιδράσεις και του κυνηγετικού κόσμου και της επιστημονικής κοινότητας των κτηνιάτρων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και της συντριπτικής πλειονότητας των φιλοζωικών σωματείων.

  Παρά τις αντιδράσεις αυτές όμως και την διαφαινόμενη υπαναχώρηση του υπουργείου από τις αρχικές θέσεις, το κείμενο του νομοσχεδίου ελάχιστα απέχει από το αρχικό.

  Έτσι, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου με ανακοίνωσή της σημειώνει πως παρά την καθολική αποδοκιμασία του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της διαβούλευσης την περασμένη Άνοιξη, η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει τις αιτιολογημένες αντιδράσεις πολιτών, φορέων και επιστημονικών οργανώσεων, επιφέροντας κάποιες, επικοινωνιακού τύπου αλλαγές. Παράλληλα, στρέφεται εκ νέου με τιμωρητική διάθεση σε βάρος των πολιτών που διατηρούν ζώα συντροφιάς και ειδικότερα σε βάρος των κυνηγών.

  «Ουσιαστικά η κυβέρνηση υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να πληρώσουν χαράτσι για να συνεχίσουν να συμβιώνουν με τους τετράποδους φίλους τους», αναφέρει η Ε’΄ΚΟΗ στην ανακοίνωσή της,. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο ιδιοκτήτης ενός ζώου συντροφιάς, υποχρεούται ή να στεριώσει το ζώο (κόστος άνω των 300 ευρώ) ή να στείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (κόστος μεγαλύτερο των 150 ευρώ).

  «Και στη μια περίπτωση και στην άλλη η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αγάπη των ανθρώπων για τα ζώα  με σκοπό να αποκομίσει οικονομικό όφελος. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται και από τα εξοντωτικά πρόστιμα που θεσπίστηκαν καθώς, σε περίπτωση που δε στειρωθούν τα ζώα ή δεν σταλεί δείγμα DNA, θα κληθούν οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο θα διπλασιάζεται ανά τρίμηνο όσο δεν πληρώνεται.

  Ειδικά δε για όσους έχουν περισσότερα του ενός ζώα θα κληθούν, σε περίοδο οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, να πληρώσουν ιδιαιτέρως μεγάλα ποσά».

  Επίσης προβλέπεται μόνο μία γέννα στη διάρκεια της ζωής του σκύλου σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι ερασιτέχνης εκτροφέας. Για να αναγνωριστεί κάποιος ως ερασιτέχνης εκτροφέας πρέπει να εγγραφεί στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος, ο οποίος όμως δέχεται μόνο καθαρόαιμα σκυλιά.

  Πρόστιμα και αφαίρεση άδειας θήρας

  Η Ε’ ΚΟΗ αναφέρει, ότι στο νέο νομοσχέδιο διατηρείται η αντικυνηγετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στους κυνηγούς – ιδιοκτήτες σκύλων, αφού μεταξύ άλλων προβλέπονται:

  Πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν έχει μαζί του στο κυνήγι ή σε οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση με σκύλο, ενημερωμένο το ηλεκτρονικό βιβλιάριο του σκύλου.

  Αφαίρεση άδειας θήρας για δύο (2) έτη σε κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί, καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ και στειρωθεί ή για τον οποίο δεν έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς.

  Οριστική αφαίρεση άδειας θήρας αν ένας ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών.

  «Γίνεται λοιπόν σαφέστατη και «ρατσιστικού» τύπου διάκριση μεταξύ κυνηγών και όλων των άλλων κατόχων σκύλων στη χώρα μας η οποία καταργεί την έννοια της ισονομίας των Ελλήνων πολιτών που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή στη χώρα μας.

  Φαίνεται πως παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την πλειοψηφία των Βουλευτών της Κυβέρνησης προς τους κυνηγούς των περιοχών στις οποίες εκλέγονται, ο σκληρός πυρήνας της Κυβέρνησης εξακολουθεί να υιοθετεί το αντικυνηγετικό μένος μίας μικρής μειοψηφίας ζωόφιλων και διατηρεί στο νέο νομοσχέδιο τις διακρίσεις σε βάρος αποκλειστικά των κυνηγών με ειδικά πρόστιμα.

  Η στάση και πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης όμως, που κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση, ουσιαστικά το ίδιο, απαράδεκτο νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει και την Άνοιξη, σε συνδυασμό με όσα έγιναν την περσινή κυνηγετική περίοδο, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι για τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οι κυνηγοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται, χωρίς μάλιστα να διστάσει να τους εξαπατά με δεσμεύσεις και υποσχέσεις που αναιρούνται», καταλήγει η ανακοίνωση της Ε’ ΚΟΗ.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ