Τετάρτη 24.04.2024
More

  Αντιδρούν στον νέο «δικαστικό χάρτη»

  Σε εξέλιξη βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα που αντιδρούν στο νέο «δικαστικό χάρτη» που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων συγχωνεύσεις και καταργήσεις Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων.

  Στην περιοχή των Ιωαννίνων δεν προβλέπεται κάποια συγχώνευση ή κατάργηση είναι όμως ένα σοβαρό ζήτημα που πλήττει την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης αφενός, επηρεάζοντας και τις σχέσεις και το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων, επίσης όμως και την εξυπηρέτηση του πολίτη από το θεσμό της Δικαιοσύνης. Οι δικαστικοί έχουν κινητοποιηθεί με στάσεις εργασίας από την προηγούμενη εβδομάδα, το πρωί της Δευτέρας έγινε ένας συμβολικός αποκλεισμός του Δικαστικού Μεγάρου Ιωαννίνων ενώ αύριο Τετάρτη συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση. «Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις που καταργούνται με τις συγχωνεύσεις όπως επίσης να υπάρχει και μία σταθερή διαδικασία για την πληρωμή των υπερωριών.

  Η κατάσταση ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη γιατί δεν είμαστε ένας ελκυστικός επαγγελαμτικός κλάδος στο δημόσιο τομέα και αυτό φαίνεται από το ότι ο συνολικός αριθμός των δικαστικών είναι περίπου στις 5.000 εδώ και χρόνια, μειώνεται όμως συνεχώς, καθώς αποχωρούν με συνταξιοδότηση πολλοί και δεν δέχονται να αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι. Ο νέος «δικαστικός χάρτης» θα έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εξυπηρέτηση του πολίτη που θα χρειάζεται να μετακινηθεί από μία πόλη σε άλλη, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τον ίδιο και για έξοδα που θα καταβάλλει όπως επίσης και για την επιπλέον καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης», ανέφερε η κα Χήτου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ