Τρίτη 21.09.2021
More

  Απαγόρευση της αλιείας, υπέρ της αναπαραγωγής

  Από σήμερα μέχρι και το τέλος Μαΐου

  Από σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου στις 12.00 και μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 08.00 απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία αντίστοιχα στη λίμνη Παμβώτιδα, όπως παραδοσιακά συμβαίνει για την προστασία της αναπαραγωγικής διαδικασίας των ιχθυοπληθυσμών.

  Η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αφορά και τις περιοχές των τάφρων γύρω από τη λίμνη, όπως και όλες τις τοποθεσίες των παραλίμνιων περιοχών.

  Για τους ερασιτέχνες αλιείς πάντως, η απόφαση αυτή δεν αλλάζει κάτι δραματικά, με την έννοια πως ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί καμία τροποποιητική απόφαση ή ερμηνευτική εγκύκλιος, που να παρέχει τη δυνατότητα άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, στο πλαίσιο του περιορισμού των μέτρων που ισχύουν και εφαρμόζονται για την αποτροπή διασποράς του ιού.

  Υπεύθυνες αρχές για την τήρηση της απόφασης απαγόρευσης είναι οι Αστυνομικές αρχές και όλες οι Ανακριτικές αρχές αναφέρεται και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταρτιστεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα περιπολιών τόσο περιμετρικά της Παμβώτιδας, όσο και με πλωτά μέσα, οι οποίες θα εκτελούνται από το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης, την ΕΛ.ΑΣ και την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

  Εισαγγελέας για τον εμπλουτισμό

  Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη απόφαση απαγόρευσης της αλιείας πάντως, ένα ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες αφορά στην παράνομη ενέργεια του εμπλουτισμού της ιχθυοπανίδας της Παμβώτιδας, με ποσότητα πέντε τόνων κυπρίνου που μεταφέρθηκαν από τη λίμνη Βουλκαριά στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, στη λίμνη Παμβώτιδα.

  Η είδηση αναφέρθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αιτωλοακαρνανίας που επικαλέστηκαν σχετική συνεργασία του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας με Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων, καίτοι τέτοιος συνεταιρισμός στην περιοχή δεν υφίσταται με αντικείμενο και αρμοδιότητα σχετική με την ιχθυοπανίδα της Παμβώτιδας.

  Η δημοσίευση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας, λόγω του ότι οι εμπλουτισμοί είναι μία διαδικασία που έχει απαγορευτεί πλέον στη χώρα και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καν διαδικασία αδειοδότησης, η οποία όμως και να υπήρχε, όπως στο παρελθόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εφαρμόστηκε.

  Ο Φορέας απευθύνθηκε στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση που με τη σειρά της ενημέρωσε τις εισαγγελικές αρχές, που διέταξαν προανάκριση. Μέχρι στιγμής πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως άγνοια για τον εμπλουτισμό δηλώνουν το σύνολο των συναρμόδιων υπηρεσιών, πλην του Φορέα, τόσο εκείνων που ανήκουν στην περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο δήμο Ιωαννιτών, όπως όμως και στους επαγγελματικούς συνεταιρισμούς αλιέων της Νήσου, που είναι ο Αγροτικός Αλιευτικός Σύλλογος Νήσου και ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αλιέων Νήσου αντίστοιχα.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ