Πέμπτη 29.07.2021
More

  Απαλλαγή υπαλλήλων από διοικητικά πρόστιμα ζητά η ΑΔΕΔΥ

  Μετά από  αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απέστειλε επιστολή στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,  με την όποια ζητά την απαλλαγή από τα διοικητικά πρόστιμα των υπάλληλων της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου –Δ. Μακεδονίας.

  Ο Δημήτρης Κολυμπάς, πρόεδρος των εργαζομένων της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στο θέμα, λέγοντας πως λόγω μεταφοράς του μητρώου ζητήθηκε η επικαιροποιήση των στοιχείων από τους υπαλλήλους. Εννέα υπάλληλοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα. «Κάναμε παρέμβαση και ζητήσαμε διαγραφή. Η αρχή παραμένει αδιάλλακτη και δεν δέχεται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

  Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

  Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, από το Νομαρχιακό Τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ιωαννίνων, έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου, επειδή δεν προέβησαν σε επιβεβαίωση των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) και Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ) για τα έτη 2016, 2017 και 2018, λόγω αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος.

  Όπως προκύπτει και από τη γνωμοδότηση της νομικής μας συμβούλου, την οποία σας επισυνάπτουμε, η επιβολή τέτοιας κύρωσης χωρίς σαφή και ρητό κανόνα δικαίου που να την προβλέπει, είναι νομικά ανεπίτρεπτη. Η ρύθμιση του άρθρου 10 παρ.4 ν.4571/2018 δεν θεσπίζει υποχρέωση προς επιβεβαίωση των δηλώσεων ΔΚΠ και ΔΟΣ που είχαν υποβληθεί από τους υποχρέους τα έτη 2016, 2017 και 2018 (εφόσον δεν 2 μετεβλήθη το περιεχόμενό τους), η παράβαση της οποίας να επισύρει οιασδήποτε μορφής κύρωση.

  Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί να απαλλάξετε τους υπαλλήλους από τις διοικητικές κυρώσεις για τα έτη 2016-2017, καθώς και για την αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων που υπάρχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠ.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών (Φορέας Λειτουργίας Πληροφοριακών Συστημάτων).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ