Παρασκευή 22.11.2024
More

    Απαραίτητη η εκπαίδευση για τη σωστή χρήση της μάσκας

    Στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών στη σωστή χρήση μάσκασ επιμένει η επιστημονική κοινότητα

    Στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών, ώστε να είναι έτοιμα όχι απλώς να χρησιμοποιήσουν την προστατευτική μάσκα στο σχολείο, αλλά να τη χρησιμοποιήσουν σωστά, επιμένει η επιστημονική παιδιατρική κοινότητα.

    Η χρήση της μάσκας στα σχολεία κυρίως για τις μικρότερες των 10 ετών ηλικίες έχει ήδη προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για την ορθότητά της, με τις απόψεις πάντως της πλειοψηφίας να συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται για μία επικίνδυνη κατάσταση για τα παιδιά.

    Με την άποψη αυτή συντάχθηκε και η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, αναπλ. καθηγήτρια Αικατερίνη Σιώμου με χθεσινές της δηλώσεις στα τοπικά μέσα. Επέμεινε όμως ιδιαίτερα στην εκπαίδευση των παιδιών για τη σωστή χρήση της μάσκας, η οποία έχει αποδειχθεί, ότι προφυλάσσει και αυτόν που τη χρησιμοποιεί και τους γύρω του.

    «Ως παιδίατρος δεν έχω παρά να σεβαστώ αυτή την οδηγία που έχει δοθεί από άτομα που είναι καθορισμένα για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω τη σημασία της καλής εκπαίδευσης που θα πρέπει να γίνει στο παιδί για τη σωστή χρήση της μάσκας, με την έννοια να τη φοράει σωστά, να μη βάζει τα χέρια του συνέχεια στη μάσκα και την επιμολύνει, να μη τη βγάζει και τη βάζει. Σίγουρα θα χρειαστεί εκπαίδευση, που θα πρέπει να ξεκινήσει από τους γονείς και θα μεταφερθεί αυτό και στο παιδί. Ίσως να υπάρχουν κάποιες κατηγορίες παιδιών που δεν θα μπορέσουν να ανεχθούν τη μάσκα», τόνισε η κα Σιώμου για να προσθέσει πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευπροσάρμοστα σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

    «Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει, όμως, από τον ενήλικα που θα αναλάβει την εκπαίδευση των παιδιών, να έχει πειστεί και ο ίδιος ότι η χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη, πέρα από τη δυσκολία που μας δημιουργεί, την κούραση που μας προκαλεί, την αμηχανία που μας κάνει πολλές φορές να αισθανόμαστε. Αν ξεκινήσει αυτό από εμάς ως αποδοχή, νομίζω ότι μπορεί να μεταβιβαστεί στο παιδί.  Τα παιδιά και εύκολα μαθαίνουν και τηρούν τους κανόνες, αρκεί να γίνει σωστή ενημέρωσή τους και σωστή επεξήγηση», πρόσθεσε.

    Στάση αναμονής για το αντιγριπικό εμβόλιο

    Μία δεύτερη μεγάλη συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει είναι αυτή σχετικά με την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού στα παιδιά, με την κα Σιώμου να τονίζει πως θα είναι καλό να επεκταθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά και όχι μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου. «Θα τοποθετηθεί η Παιδική Παιδολοιμωξιολογική Εταιρεία όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Φέτος, ειδικά, καλό θα είναι να επεκτείνουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό, όχι μόνο στα παιδιά υψηλού κινδύνου, αλλά και σε άλλες ομάδες παιδιών. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι καλό θα ήταν να επεκταθεί», ανέφερε.

    Προετοιμασία για τη νοσηλεία παιδιών με covid

    Στην Παιδιατρική Κλινική, η νοσηλεία των τριών παιδιών από τη Σερβία που είχαν νοσήσει, όπως και οι γονείς τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αποτέλεσε ένα καλό τεστ για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, που εκτός απροόπτου θα απασχολήσουν το νοσοκομείο και στο μέλλον.

    Η κα Σιώμου έκανε λόγο για μία πολύ καλή προετοιμασία που έχει γίνει με τη διοίκηση για την οργάνωση της Κλινικής, με θαλάμους αρνητικής πίεσης. Ωστόσο, ο προβληματισμός έγκειται περισσότερο στο ενδεχόμενο αφενός να υπάρξει αυξημένος αριθμός παιδιών που θα διακομιστούν με συμπτώματα στο νοσοκομείο, μέχρι να διαπιστωθεί εάν έχουν νοσήσει από covid και σε ένα δεύτερο επίπεδο, εάν θα μπορούν τα παιδιά που έχουν ασθενήσει να έχουν στο πλευρό τους, τους γονείς τους.

    «Έχει υπάρξει μία δυνατότητα τα παιδιά με «ύποπτα» συμπτώματα, να νοσηλεύονται σε χώρους ειδικούς και να διασφαλίσουμε και τα άλλα παιδιά, που κάποια από αυτά είναι ευπαθή της Παιδιατρικής Κλινικής, να μην έρχονται κατά κανένα τρόπο στην παραμικρή επαφή με ύποπτα ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα covid. Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια, έχουμε κάνει διαχειριστικά πλάνα, ξέρουμε πλέον τις διαδικασίες. Είχαμε αυτή την εμπειρία με τα παιδάκια από τη Σερβία που λειτούργησε αρκετά καλά. Βέβαια εκεί υπήρχε μία ιδιαιτερότητα. Οι γονείς ήταν νοσούντες και έπρεπε τα παιδιά ένα βράδυ να παραμείνουν χωρίς τους γονείς για κάποιες ώρες. Αυτό είναι ένα θέμα που είναι δύσκολο στην επίλυσή του, διότι αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν με τον παππού και τη γιαγιά. Δεν προβλέπεται να υπάρχει ένα άτομο που να αναλάβει τη φροντίδα τους. Είμαστε σε διαδικασία και συζητήσεις συνεχόμενες με τη Διοίκηση. Την προηγούμενη φορά το επιλύσαμε. Ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό που έκανε και υπηρεσίες μητρικής φροντίδας στα παιδιά, όμως θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε εάν χρειαστεί ξανά», ανέφερε η κα Σιώμου.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ