Τρίτη 24.05.2022
More

  Αποκαλυπτήρια του μνημείου των «ξεχασμένων» Υδραίων ναυτών της «μοίρας Συβότων»

  Αποκαλυπτήρια του μνημείου αφιερωμένο στη μνήμη των 51 Υδραίων ναυτών

  Με τη δέουσα λαμπρότητα και τον σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων – ηρώων, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία των Συβότων του δήμου Ηγουμενίτσας, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 51 Υδραίων ναυτών και φιλοτεχνήθηκε από τον ομότιμο Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδ. Παπαγιάννη.

  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από κοινού από τους δήμους Ηγουμενίτσας και Ύδρας αντίστοιχα, με τους δημάρχους κ.κ Λώλο και Κουκουδάκη αντίστοιχα να κάνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

  Στο μνημείο αναγράφονται και τα 51 ονόματα των Yδραίων ναυτών, που το 1820 ναυτολογήθηκαν εκτάκτως και μαζί με Τούρκους, απετέλεσαν την Μοίρα των Συβότων («εν Συβότοις μοίρα»), στον πόλεμο του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

  Με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης όμως και μπροστά στον κίνδυνο εξέγερσης των Ελλήνων και κατάληψης των τουρκικών πλοίων, οι Τούρκοι προχώρησαν σε φρικτή εκτέλεση Υδραίων και άλλων Ελλήνων της Μοίρας στα Σύβοτα, προς παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων.

  Αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε η αναλυτική παράθεση του χρονικού της παρουσίας και της θυσίας των υδραίων ναυτών, ενώ οι δύο δήμαρχοι κ.κ Λώλος και Κουκουδάκης αντίστοιχα μίλησαν για μία ελάχιστη πράξη τιμής, δόξας και μνήμης σε όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, που όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, παραμένουν άγνωστοι ή ξεχασμένοι μέχρι σήμερα.

  Χαιρετισμό ακόμη στην εκδήλωση απηύθυναν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, η Γεν. Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης.

  Μετά τα αποκαλυπτήρια και την κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε η υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δήμων Ηγουμενίτσας και Ύδρας και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ